Noile prevederi ale legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat vor limita dreptul românilor din Bucovina de Nord să vorbească în limba maternă, strigă neputincioasă comunitatea românească din Ucraina. Potrivit legii, limba ucraineană devine obligatorie în toate domeniile de activitate, iar cei care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi sau chiar privare de libertate, scrie TVR Moldova.
Potrivit legii „Asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat”, din 16 ianuarie 2021, ucraineana devine obligatorie în toate instituţiile de administrare publică, de învăţământ superior, în domeniul ştiinţei şi culturii şi prestări de servicii, indiferent de forma de proprietate.
„Cei care vând mărfuri trebuie să deservească cumpărătorii în limba ucraineană, doar la solicitare, dacă este necesar, participanții la viața economică pot discuta într-o altă limbă”, a declarat politologul din Cernăuți, Marin Gherman, pentru sursa citată.
Potrivit experţilor, măsura vine pe de o parte să consolideze statutul limbii ucrainene, dar pe de altă parte, va limita acţiunile desfăşurate de minorităţi.
„Pentru comunitatea românească din Ucraina această lege înseamnă de fapt o regândire a tot ceea ce înseamnă utilizarea limbii materne în spațiul public. Orice eveniment cultural va trebui să fie din start bine gândit, astfel încât să nu fie încălcată această lege, pentru ca toți participanții la un eveniment să fie anunțați din timp că evenimentul se va desfășura în limba maternă, în caz contrar evenimentul va trebui desfășurat în limba ucraineană, sau să fie asigurată o traducere integrală a evenimentului, pentru ca toți cei prezenți să aibă acces”, a mai spus arin Gherman.
Mai mult, din 2023, toate şcolile din Ucraina cu predare în limba română vor trebui să treacă la studierea în limba ucraineană. Excepţie va fi doar disciplina limba şi literatura română.
„Este dureros, ceva care necesită niște mișcări mult mai aprofundate din partea autorităților ucrainene. Pentru că odată ce un sistem de învățământ a avut grădiniță, școală în limba maternă, absolvenți care terminau foarte bine în limba lor maternă școala, ei nu se pierdeau în societate”, a menționat secretatul Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina, Aurica Bojescu.
Organizaţiile neguvernamentale susţin că noile prevederi sunt în contradicţie cu Constituţia Ucrainei.
Potrivit legii, exprimarea nerespectuoasă la adresa limbii ucrainene e echivalent cu profanarea simbolicii de stat, iar amenzile sunt între 850 şi 6800 grivne, adică între 25 și 200 de euro.