Curtea Constituțională a admis sesizarea deputatului Octavian Țîcu, lider PUN, cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice. Astfel, lista persoanelor care pot fi considerate victime ale represiunilor politice a fost extinsă.
Mai exact, magistrații CC au declarat neconstituțională sintagma potrivit căreia, „copiii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele se consideră copii proveniţi din căsătoria încheiată până la represiune.” din articolul 1 din Legea nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii nr. 1225 din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice.
Astfel, până la modificarea legislației și aducerea acesteia în conformitate cu decizia CC, norma juridică va fi aplicată conform textului: „victime ale represiunilor politice se consideră și copiii care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele dacă măcar unul dintre părinți este victimă a represiunilor politice”.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
O sesizare în acest sens a fost depusă de deputatul Octavian Țîcu în iunie 2020. Potrivit liderului PUN existența acestei sintagme a făcut ca „aproximativ 300 de persoane să fie lipsite de dreptul elementar de a beneficia de statutul de victime ale represiunilor regimului totalitar comunist”.