Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care reunește peste 20 de societăți culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Odesa, Transcarpatia și Kiev, solicită Ministerului Educației și Științei din Ucraina să dispună de îndată anularea tuturor deciziilor directorilor de școli din regiunea Odesa privind introducerea cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu limba română/„moldovenească” de predare începând cu anul de învățământ 2020/2021.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina constată cu nedumerire și indignare că, în pofida asigurărilor ferme din partea autorităților centrale ucrainene de a nu aplica, în școlile cu limba „moldovenească” de predare, cotele lingvistice prevăzute de Legea învățământului mediu secundar din Ucraina, începând cu anul școlar 2020/2021, aceste cote au fost introduse discret în mai multe instituții de învățământ secundar din regiunea Odesa.
Astfel, prin deciziile directorilor, mai multe școli din raionul Reni, spre exemplu Plavni (Barta), Limanske (Frecăței), Novosilske (Satu Nou), Orlivca (Cartal), Dolinske (Anadol), dar și din alte raioane, au început anul de învățământ 2020/2021 cu implementarea cotelor respective.
„Autoritățile ucrainene nu și-au respectat nici promisiunile făcute oficialilor din România și R. Moldova privind abținerea de la introducerea cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu limba „moldovenească” de educație”, se arată în scrisoare.
De asemenea, semnatarii spun că directorii de școli din localitățile locuite compact de români/moldoveni din regiunea Odesa, care au emis abuziv decizii de introducere a cotelor lingvistice în școlile pe care le conduc, trebuie să fie trași la răspundere pentru încălcarea prevederilor legii, pentru că nu au consultat părinții, elevii, profesorii, nu au respectat legea, au acționat contrar angajamentelor internaționale ale Ucrainei de abordare unitară a unor situații identice.
„Având în vedere cele expuse mai sus, solicităm Ministerului Educației și Științei din Ucraina să dispună de îndată anularea tuturor deciziilor directorilor de școli din regiunea Odesa privind introducerea cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu limba română/„moldovenească” de predare începând cu anul de învățământ 2020/2021.
Solicităm de asemenea revenirea la limba română de educație în școlile din regiunea Odesa, unde până în anul 1998 educația s-a făcut, cu acceptul unanim al elevilor, părinților și profesorilor, în limba română și nu în așa-zisa „limbă moldovenească”. Considerăm abuzivă redenumirea, în anul 1998, a limbii române drept limbă moldovenească, și introducerea ei sub această denumire improprie, impusă politic, în școli, fără nicio consultare prealabilă cu elevii, părinții, profesorii și directorii”, mai scrie în document.
În final, Consiliul Național al Românilor din Ucraina cere unificarea, în cel mai scurt timp, a programelor de învățământ a școlilor cu limba română de educație din regiunile Cernăuți, Transcarpatică și Odesa, divizate artificial în instituții cu educația în limbi diferite.
Scrisoarea integrală AICI.