Cetățenii moldoveni cu identitate românească asumată (unioniștii), cei de acasă și cei din diasporă, care împreună constituie peste o treime din numărul total al alegătorilor, nu sunt reprezentați direct în forul legislativ suprem – Parlament. Constatarea a fost făcută de Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău, care a subliniat că proiectul de unificarea a flancului românesc devine de importanță vitală pentru opțiunea europeană a R. Moldova.
Potrivit sursei, faptul că unioniștii nu sunt reprezentați în Parlamentul de la Chișinău reprezintă o situație de stupiditate politică crasă, care deformează procesul politic din R. Moldova și încontinuu alimentează sentimentele românofobe din societate.
„Astăzi suntem în preajma alegerilor parlamentare anticipate. Bătălia electorală mare se va da între două opțiuni de civilizație diametral opuse – între europeniști și adepții așa zisei „lumi ruse”. În această bătălie fiecare vot va conta. Victoria finală va fi determinată de capacitatea de mobilizare a segmentului său electoral de către fiecare din cele două partide geopolitice din RM”, a menționat Anatol Țăranu.
Analistul politic consideră că succesul fulminant a Maiei Sandu la ultimele prezidențiale a creat în tabăra europeniștilor predispoziția de participare în parlamentare într-un singur bloc electoral. „La o analiză atentă se constată riscuri majore pentru strategia electorală a unui singur bloc. În condițiile când electoratul cu viziuni europeniste este divizat în două curente – unionist și adepții moldovenismului civic, există certitudinea că mesajul unității românești într-un singur bloc electoral va fi atenuat, fapt ce va genera inevitabil pierderi electorale pe flancul unionist. Iar pe flancul opus al partidei europeniste, chiar și un mesaj românesc atenuat, va provoca frustrări și, în consecință, pierderi electorale suplimentare. Nemaivorbind, că un bloc electoral unic europenist va avea iar același rezultat: cetățenii cu opțiune românească de acasă și din diasporă nu vor avea reprezentare parlamentară asumată prin votul mesajului identitar românesc fără echivoc”, a punctat sursa.
De aici, a remarcat Anatol Țăranu, vine și concluzia despre necesitatea participării partidei europeniste la alegerile parlamentare anticipate prin organizarea forțelor în două coloane electorale, dintre care una pe o platformă ideologică distinct românească. „Doar în așa fel partida europenistă va fi capabilă să mobilizeze plenar tot segmentul său electoral, eterogen din punct de vedere ideologic, să formeze în viitorul parlament o majoritate parlamentară și un guvern a europenizării RM. Punctul slab al acestui algoritm electoral rezidă în lipsa unui proiect de coeziune al flancului politic românesc, în lipsa căruia blocul electoral unionist nu poate să se constituie. În condițiile când celălalt flanc al partidei europeniste cu certitudine se va coagula în jurul partidului PAS, proiectul de unificarea a flancului românesc devine de importanță vitală pentru opțiunea europeană a RM”, a conchis analistul politic de la Chișinău.