„O mare parte a eforturilor noastre diplomatice trebuie să se concentreze anume pe construirea acestui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina”. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu într-un discurs susținut online în fața corpului diplomatic și angajaților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova.
Astfel șeful statului a amintit că Republica Moldova a reușit în ultimul timp să deblocheze relațiile cu vecinii săi – România și Ucraina, făcând referire la întrevederile pe care le-a avut la începutul mandatului său cu președinții celor două state. „Acum vom avea foarte mult de lucru ca acest dialog politic să dea cât mai multe rezultate concrete. Consider că o mare parte a eforturilor noastre diplomatice trebuie să se concentreze anume pe construirea acestui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina. Cred că acest parteneriat transfrontalier, regional, poate aduce beneficii serioase țărilor și cetățenilor noștri. Relațiile de bună vecinătate vor genera un impact pozitiv și în relațiile cu ceilalți parteneri externi ai Republicii Moldova. (…) Vreau să folosim aceste relații bune, această bună vecinătate, pentru a construi cât mai multe poduri – și la propriu, și la figurat. Poduri diplomatice, poduri culturale, educaționale, dar și poduri energetice, rutiere, feroviare, legături ale rețelelor electrice, coordonare și ajutor în combaterea pandemiei COVID, dar și poduri între instituțiile și societățile noastre”, a punctat Maia Sandu.
Totodată, președintele R. Moldova a adăugat că este necesară și o resetare a relațiilor cu UE, care au fost afectate în timpul guvernărilor din ultimii ani. „În câteva zile, cunoașteți, voi merge la Bruxelles. Dar și mai important este că dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice și economice care să transforme Moldova într-un stat european”, a mai supus sursa.
În privința relațiilor cu Rusia, șeful statului a spus că acestea trebuie să se bazeze pe dialog și respect reciproc. Sursa a făcut referire inclusiv la necesitatea evacuării trupelor și munițiilor militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
Maia Sandu a mai accentuat că un obiectiv central al politicii R. Moldova în plan extern este dezvoltarea unei politici externe în interesul cetățeanului. În context, președintele a menționat despre necesitatea de a ne concentra pe câteva dimensiuni în politica externă: diplomația economică, și în special promovarea produselor noastre, relațiile cu diaspora și serviciile consulare, precum și menținerea unui context internațional cât mai constructiv și pașnic în privința Republicii Moldova.
Menționăm că președintele Maia Sandu, a participat astăzi, 15 ianuarie, la o discuție cu reprezentanții corpului diplomatic al R. Moldova, organizată cu prilejul Zilei Diplomatului. În cadrul reuniunii, care s-a desfășurat online, șeful statului a venit cu un mesaj adresat celor peste 250 de diplomați ai Republicii Moldova.