Astăzi, 18 decembrie 2021, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului de la Chișinău.
În acest sens, CC a făcut referire la o hotărâre anterioare din noiembrie 1997, care conține un răspuns pentru această sesizare, menționând că Legea Supremă a Republicii Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani numai în condițiile articolului 85. „Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. (…) Potrivit prevederilor constituționale, atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv președintelui republicii, pe care o poate exercita doar în condițiile și conform procedurilor prevăzute expres în Legea Supremă”, a explicat Domnica Manole, președinta CC în cadrul unui briefing de presă.
Astfel, magistrații au decis să declare inadmisibilă sesizarea deputaților PAS. De asemenea, Înalta Curte a subliniat că în statele unde există procedura de autodizolvare a Parlamentului, aceasta este reglementată expres în textul Constituției.
Amintim că deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie 2020, Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.
Atunci, parlamentarii au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra modului cum poate Parlamentul să adopte decizie privind autodizolvarea sa și provocarea astfel a alegerilor anticipate.