Cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, care în acest an a coincis cu Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Sf. M. Mc. Pantelimon” din municipiul Cahul.
La slujba aniversară a fost prezentă, alături de alte oficialități, și Anca Corfu, Consul General al României la Cahul.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru realizarea Unirii Principatelor din anul 1859 după care au fost pomeniți Făuritorii Unirii, care au votat în adunarea electivă de atunci marele deziderat istoric cunoscut sub numele de Mica Unire. După Sfânta Liturghie a urmat un Te-Deum dedicat marelui eveniment.
În context, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a vorbit credincioșilor despre idealul unirii și despre contextul în care s-a realizat Unirea Principatelor în anul 1859, arătând că Biserica Ortodoxă a avut o contribuție majoră la împlinirea dorinței de veacuri a românilor.
„De ce noi cinstim pe cei care au avut un rol important atunci când a avut loc Unirea Principatelor? Pentru că unitatea este un ideal pentru care au militat multe generații, dar și pentru că printre ei avem, pe de o parte, mitropoliții celor două țări românești, Moldova și Țara Românească, avem câțiva ierarhi, boierii și reprezentanții claselor sociale și, pe de altă parte, printre aceștia, din Divanul Ad-Hoc avem și câteva personalități de la Cahul care au votat Unirea celor două Principate. Noi știm că Țările române au fost ocupate de turci, de ruși și alte imperii. În secolul al 19-lea au avut loc multe transformări sociale. În Țările Române încep să se pună bazele unei organizări statale, la început destul de rudimentar, odată cu Regulamentele Organice, care au fost un fel de constituție pentru cele două Țări Românești, prin reprezentanții generației pașoptiste au convins marile puteri ca să accepte unirea celor două țări. Așa s-a ajuns, ca după pacea de la Paris, prin tratatul din 1856, prin care Sudul Basarabiei a fost dat înapoi Moldovei, iar înaintașii noștri de la Cahul au avut posibilitatea să delege reprezentanții săi în Divanul Ad-Hoc de la Iași, care în 1859, în data de 4 ianuarie l-a ales pe Ioan Cuza domnitor”, a menționat Episcopul Basarabiei de Sud.
Făcând o incursiune detaliată în istoriografia evenimentului din 1859, Preasfințitul Veniamin a afirmat că Dumnezeu a hotărât să desăvârșească această unire, pentru că fără unire nu există prosperitate, bunăstare și noi astăzi culegem roadele sacrificiilor pe care le-au făcut înaintașii noștri prin maturitatea și responsabilitatea voinței lor. „Pentru noi, făuritorii Unirii sunt modele de demnitate, de credință în Dumnezeu, de lucrare dinamică în societate pentru prosperitate și bunătate în societatea noastră”, a reiterat Preasfințitul Părinte.
La rândul său, Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, a mulțumit celor prezenți pentru această atmosferă de sărbătoare. „Să nu uităm de reformele lui Cuza care s-a implicat foarte mult ca toți să beneficieze de școală și de învățământ gratuit. Din acest motiv, în fiecare școală, la fiecare catedră de istorie Cuza nu este uitat. Personalitățile istorice din acele timpuri sunt evocate și atunci cu greu s-a muncit, dar cu toții au reușit să facă Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Astăzi este o sărbătoare importantă pentru poporul român. Cu toții sărbătorim și bineînțeles, dansează Hora Unirii la Focșani, la Ilfov, Iași, București etc. Vă spun tuturor, celor care simt și gândesc românește – La Mulți Ani!”, a conchis Anca Corfu.
Amintim că, în fiecare an, la 24 ianuarie, este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Țara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Evenimentul, cunoscut și ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului național unitar român.