Acționarii uneia dintre cele mai mari şi performante companii controlate de statul român, Transgaz, au decis aprobarea finanţării „Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2020 – 2029″, care are componente ce se referă şi la Republica Moldova, transmite mold-street.com.
Proiectul este unul dintre cele mai ambițioase planuri promovate în ultimii ani în România, având o valoare totală de 4,1 miliarde de euro.
În cadrul acestui proiect de dezvoltare, Transgaz vizează crearea unui hub gazier în România. Ideea a apărut în urmă cu trei ani, iar acum a ajuns în punctul de începere, după ce acționarii (majoritar este statul român) au aprobat finanțarea pentru acest proiect care se va întinde pe aproape un deceniu.
Documentul conţine şi proiecte ce urmează a fi dezvoltate pe interconexiunea gazieră între România şi Republica Moldova.
Astfel se prevede extinderea interconectorului Iaşi–Ungheni–Chişinău (Faza II). La fel este planificată construcţia reţelei de transport gaze naturale cu diamterul DN 500 pe segmentul Ungheni–Bălţi, cu conectarea în reţeaua de transport din nordul Republicii Moldova „Ananiev-Cernăuţi-Bogorodiceni”, ce duce la depozitul de gaze Bogorodiceni din Ucraina.