Avem nevoie de un „Nu!” ferm împotriva ideii și intențiilor ucrainenilor de a ne distruge Nistrul. Declarația a fost făcută de Ion Sturza, fost premier de la Chișinău, care a atras atenția asupra ambiguității autorităților R. Moldova cu referire la construcției așa-numitului complex hidroenergetic nistrean.
„În ultimul an, noi, moldovenii, am fost fascinați de tânărul și carismaticul președinte-actor ucrainean Zelenski. Dar, așa cum era ușor de anticipat, nu mult a durat luna de miere cu poporul ucrainean. Popularitatea lui a scăzut de la 70 la sută la 25. Țara se scufundă în haos și corupție endemică. Lipsă de competențe și viziune, determinare. Trădare la nivel înalt. Evident, noi compătimim și susținem poporul ucrainean în lupta lui cu agresiunea externă și anexarea teritoriilor. Dar se pare că „revoluția umoriștilor” se îndreaptă către o nouă mare dezamăgire a ucrainenilor. O lecție și pentru politicienii moldoveni – miracole nu există. Administrarea statului necesită competențe, nu doar intenții sonorizare frumos de la pupitrul „slugilor poporului”, a menționat Ion Sturza.
Fostul premier de la Chișinău a menționat că a făcut această introducere lungă pentru a atrage atenția asupra ambiguității autorităților R. Moldova referitor la tema construcției așa-numitului complex hidroenergetic nistrean. „Trebuie să o spunem direct, sonor și fără niciun echivoc – implementarea acestui proiect va duce la o catastrofă ecologică de proporții, la degradarea ireversibilă a râului Nistru. Lucru care va avea un impact dramatic asupra populației și economiei Republicii Moldova, întrucât Nistrul este principala sursă de apă atât pentru Chișinău, cât și pentru multe alte localități din Moldova. Ucrainenii au multe alte râuri, noi – doar Nistrul. Seceta din acest an a demonstrat o dată în plus cât de importante sunt sursele de apă. Politețurile recente de la Kiev, cu expertize ecologice din partea UE, sunt de pe poziția unui partener slab. Nu avem nevoie de expertize. Avem nevoie de un „Nu!” ferm împotriva ideii și intențiilor ucrainenilor de a ne distruge Nistrul”, a mai subliniat Ion Sturza.
Amintim că, după vizita efectuată în Ucraina, președintele Maia Sandu a anunțat că a propus la Kiev ca Uniunea Europeană să facă o evaluare legată de intenția Ucrainei de a construi hidrocentrale pe Nistru și impactul acestora asupra mediului și a calității apei.