Istoricul Octavian Țîcu a lansat joi, 28 ianuarie 2020, la București, volumul „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a adunat personalități culturale și intelectuale din ambele state românești, diplomați, ziariști, dar și alți iubitori de carte și istorie din București.
Totodată, printre invitații speciali prezenți la lansare au fost istoricii Bogdan Bucur, Constantin Corneanu, Ion Constantin, dar și diplomații Iuliana Gorea Costin și Mihai Gribincea.
Ambasadorul Iuliana Gorea Costin, l-a felicitat pe profesorul, deputatul și președintele Partidului Unității Naționale din R. Moldova, Octavian Țîcu pentru ceea ce face, cât și pentru volumul „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”.
Potrivit acesteia, lucrarea respectivă acoperă goluri și spații albe din istoria românilor, peste care este inadmisibil să trecem cu vederea. „Cât despre golurile, spațiile albe în relațiile dintre românii din țară și cei din afară, odată elucidate, să încetăm cu lamentările, să ne mobilizăm pentru a le rezolva. (…) În încheiere mulțumesc Uniunii Ziariștilor Profesioniști, unica uniune de creație care are o filială la Chișinău, pentru găzduire și pentru importanța pe care o acordă relației cu românii din afara țării”, a punctat ambasadorul Iuliana Gorea Costin.
La rândul său, istoricul Octavian Țîcu a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment pentru susținere și participare.
Volumul „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut” tratează istoria românilor de la Est de Prut ca parte a culturii și civilizației românești, chiar dacă aceștia, după anexarea la Imperiul Rus în 1812 cunosc o evoluție diferențiată.
Cercetarea se referă la diverse ramificări ale prezenței românești în spațiul euro-asiatic, de la Caucaz, Crimeea și Țările Baltice, la Asia Centrală, Siberia și Extremul Orient.
În același timp, autorul își propune ca prin acest demers să demoleze mitologia sovietică a separării dintre moldoveni și români, încercând o reconciliere a românilor de la Est de Prut în problema identitară și o acceptare a faptului că fac și ei parte din spațiul românesc.