Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate a înaintat o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită o opinie cu privire la dreptul cetățenilor de a primi un salariu minim cel puțin egal cu minimul de existență. Totodată, deputații PAS au adăugat că vor înregistra un proiect de lege prin care vor propune majorarea salariului minim.
„Solicităm înaltei Curți să stabilească dacă este constituțional ca oamenii să primească astăzi salarii care să nu le ajungă nici măcar pentru necesitățile lor de bază – pentru hrană, îmbrăcăminte, alimentație sau pentru îngrijiri medicale. Facem acest pas pentru că sunt mii de oameni în această țară care muncesc și primesc un salariu minim mai mic decât minimul de existență. Majoritatea dintre ei muncesc la stat și fac munci esențiale în calitate de bucătari, muncitori, șoferi, îngrijitori de încăperi și încasează salarii nete mai mici de 2235 de lei. O oră de muncă a acestor oameni este remunerată astăzi cu mai puțin de 12 lei. Statul nu le garantează nici măcar propriilor angajații un salariu de 2002 lei net pe lună – atât costă munca acestor oameni în opinia statului Republica Moldova. Adevărul este că nici în sectorul privat lucrurile nu stau cu mult mai bine, salariul minim net în sectorul real fiind stabilit la 2600 de lei pentru anul 2021”, a anunțat deputatul PAS, Dan Perciun, într-o conferință de presă.
Potrivit parlamentarului, încercarea statului de a justifica stabilirea unui salariu minim sub minimul de existență, din lipsă de resurse financiare nu ține. În acest sens, Dan Perciun a remarcat că există un nucleu minim de drepturi, care trebuie asigurat de stat, indiferent de capacitățile economice de moment.
„Primul pas pe care îl facem – mergem la Curtea Constituțională să vedem dacă din punct e vedere constituțional putem construi acest argument și dacă Curtea ne dă dreptate. Și, indiferent de decizia Curții, vom veni cu un proiect de lege care să modifice salariul minim în Republica Moldova, modul de calculare a acestuia, să se facă ordine în acest domeniu”, a mai subliniat Dan Perciun.
Astfel, în opinia deputatului, un salariul minim net ar trebui să constituie cel puțin patru mii de lei.