Aproximativ 200 de ofiţeri de poliţie, procurori şi judecători din Republica Moldova vor frecventa cursuri de formate privind combaterea traficului de ființe umane. Proiectul este implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, fiind finanţat de Departamentul de Stat al SUA.
Astfel, pe parcursul unui an și jumătate, reprezentanții structurilor de aplicare a legii vor avea o serie de activități, printre care actualizarea Ghidului de investigare a infracţiunii de trafic de fiinţe umane, dar şi acordarea asistenţei în dezvoltarea a cel puţin două documente normative legate de Mecanismul Naţional de Referire, transmite IPN.
Principalele activităţi ale proiectului vizează consolidarea structurilor de aplicare a legii care lucrează în domeniul combaterii traficului, cum ar fi Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Ministerului Afacerilor Interne, Procuratura Generală şi dezvoltarea noului Sistem Naţional de Referire pentru Asistenţa şi Protecţia Victimelor.
În cadrul evenimentului de lansare, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a declarat că manifestă îngrijorare cu privire la numărul scăzut de victime identificate pe parcursul anului trecut. Oficialul a îndemnat Guvernul să pună la dispoziţie resurse şi personal cu experienţă pentru a combate eficient traficul de fiinţe umane, inclusiv traficul intern şi în mediul online.
„Trebuie să luptăm cu sclavia modernă cu un front comun şi acest proiect ne va ajuta din nou să ne consolidăm eforturile mai mult şi să acţionăm împreună şi ferm”, a declarat şeful misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lonnback, citat într-un comunicat de presă.
Beneficiarii şi partenerii proiectului sunt Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, şi anume Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, Procuratura Generală; judecători şi Institutul Naţional al Justiţie; Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
Bugetul total al proiectului „Contribuţia la un răspuns consolidat al organelor de drept şi de elaborare a politicilor la traficul de persoane în Republica Moldova” este de 240.000 de dolari.
Proiectul va fi implementat cu sprijinul Biroul Internaţional de combatere a drogurilor şi aplicare a legii şi în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.