Universitatea din București (UB) și Universitatea de Stat din Moldova (USM) au stabilit un șir de obiective pentru colaborarea academică, printre care inițierea unor programe de dublă diplomă, schimburi de experiență, dar și extensii pentru o serie de programe de studii ale UB în Republica Moldova.
Subiectele respective au fost discutate în cadrul unei vizite întreprinse de o delegație a USM la Universitatea de la București.
La București, delegația Universității de Stat din Moldova, în frunte cu rectorul ales Igor Șarov, a avut o serie de întrevederi cu reprezentații conducerii Universității din București, precum și ai facultăților de Litere, Drept, Istorie și Filosofie.
Astfel, părțile au stabilit că unul dintre obiectivele colaborării dintre UB și USM vizează inițierea unor programe de dublă diplomă care să completeze programele de schimburi studențești care există în prezent. Absolvenții acestor programe vor putea beneficia atât de o diplomă emisă de Universitatea din București, recunoscută la nivel european, cât și de o diplomă din partea Universității de Stat din Moldova. Inițierea programelor de dublă diplomă va putea asigura în același timp deschiderea către studenții din zona Caucazului și Asiei Centrale, care vor putea să candideze pentru unul dintre locurile puse la dispoziție pentru admitere de UB și USM.
Totodată, dialogul dintre cei doi omologi – profesorul Marian Preda, rectorul UB, și prof. univ. dr. Igor Şarov, rectorul USM – a vizat, printre altele, și inițierea unor programe de schimb de experiență comune, concretizate și sub forma unor școli de vară, care să ofere participanților microcredite recunoscute de ambele instituții de învățământ superior și care să ofere avantajul cunoașterii unor grupuri noi de studenți și a unor noi activități, idei și experiențe.
De asemenea, va fi discutat un acord de schimb pentru studenți, profesori și personal administrativ, prin dezvoltarea cooperării Erasmus deja existente, dar și prin inițierea unui acord bilateral pentru mobilități. Printre dezideratele avute în vedere se numără și o serie de colocvii pentru studenți și doctoranzi, organizate în comun de UB și USM.
La finalul reuniunii, rectorul UB a subliniat dorința Universității din București de a dezvolta extensii pentru o serie de programe de studii în Republica Moldova, la catedra cărora să predea atât cadre didactice ale UB, cât și cadre didactice ale USM.
Nu în ultimul rând, au fost prezentate și oportunitățile oferite de aderarea USM la rețelele universitare din care UB face deja parte: UNICA – Asociația Universităților din Capitale Europene, la BSUN – Rețeaua Universităților din Marea Neagră, precum și la BUA – Asociația Universităților Balcanice.
Menționăm că UB este considerată una dintre cele mai importante instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existență, un solid prestigiu național și internațional. Iar USM se plasează pe pozițiile de frunte ale topului universităților din Republica Moldova, conform rapoartelor realizate de Ranking Web of Universities.