În 2020, din cauza pandemiei, zeci de mii de cetățeni ai R. Moldova şi-au pierdut locul de muncă, iar aproape 80% dintre companii spun că nu au beneficiat de sprijin din partea statului. Fundaţia germană Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în colaborare cu Syndex România, a realizat un studiu în acest sens, iar experţii explică că, în același timp, rata şomajului a scăzut surprinzător.
Potrivit studiului, peste 45.000 de oameni şi-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă, doar în lunile aprilie-iunie 2020. În perioada martie-octombrie, fondul de salarii a scăzut cu 3,1 miliarde de lei, iar pierderea estimată a veniturilor pentru salariaţi este de peste 2,5 miliarde de lei, notează TVR Moldova.
„Pierderea veniturilor salariale în trimestrul II şi III ale anului 2020 echivalează cu 65,2 şi, respectiv, 60.700 de salariaţi în echivalent normă întreagă”, a subliniat consultant al Syndex România, Marcel Spătari.
Autorii studiului mai spun că pandemia a impus disponibilizări de personal, sub mai multe forme.
„Au fost diminuate orele de muncă, mai ales în industria grea. au fost destul de multe concedii pe cont propriu, mai ales în HORECA, industria uşoară. Şomajul tehnic s-a implementat mai puţin, sectoarele mai reziliente, de exemplu în sectorul financiar-bancar sau cel de producere a componentelor auto”, a mai spus Spătari.
Totodată, foarte puţine firme au beneficiat de stimulente financiare oferite de Guvern. Potrivit studiului, aproape 80 la sută dintre companii nu au primit sprijin din partea statului şi doar câteva s-au bucurat de amânarea plăţii taxelor şi impozitelor sau prelungirea termenului de raportare a activităţii economice.
STIMULENTE FINANCIARE OFERITE FIRMELOR DE CĂTRE GUVERN
Sursa : Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova
Nu am beneficiat 76%
Amânarea plăţii taxelor şi impozitelor 17%
Prelungirea termenelor de raportare a activităţii economice 14%
Program de subvenţionare şomaj tehnic 6%
Programul de rambursare TVA 3%
Subvenţionarea dobânzilor 2%
Studiul mai arată că Republica Moldova nu a oferit sprijin financiar direct firmelor pentru menţinerea salariaţilor, aşa cum au făcut multe alte state din Europa. Măsurile economice luate de Guvernul de la Chișinău în susţinerea angajaţilor şi angajatorilor s-au dovedit a fi insuficiente, arată studiul. În perioada stării de urgenţă, cadrul legal a fost relaxat pentru ca firmele să poată concedia cu uşurinţă angajaţii.
Studiul „Cine plăteşte factura pandemiei? Impactul social-economic al coronacrizei” a fost realizat de fundaţia germană Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în colaborare cu Syndex România.