Muzeul Național Cotroceni a inaugurat expoziția foto-documentară „Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară”, care ilustrează etapele Reformei agrare din anul 1921. Expoziția este deschisă publicului până pe 7 martie, urmând să ajungă apoi în mai multe orașe din țară, scrie Basilica.ro.
Exponatele ilustrează modul în care au fost expropriate terenurile cultivabile ale Coroanei, fundaţiilor, persoanelor juridice și proprietăţile rurale ale persoanelor cu domiciliu în străinătate, cu scopul de a împroprietări țăranii care lucrau efectiv pământul.
Prioritate au avut familiile celor care au luptat în Războiul de Reîntregire (1916-1918).
Reforma agrară a fost un moment fondator, înscris în traseul de modernizare a României Mari, scriu organizatorii expoziției:
„Intrarea țărănimii în proprietatea pământului pe care îl muncea, prin eliberarea, «În numele Majestății Sale Regelui Ferdinand I», a titlurilor de proprietate definitive, a dus la consolidarea statului național unitar consfințit în 1918”, mai scrie sursa citată.
Vizitatorii vor putea afla mai multe și despre viața țăranilor în perioada interbelică.
După ce, în 1907, țăranii se răsculaseră împotriva celor care administrau marile proprietăți agrare, o reformă devenise inevitabilă, scria istoricul Vintilă Brătianu în 1913, numind reforma agrară o operă socială „atât de necesară consolidării statului nostru”.
Expoziția deschide seria manifestărilor ocazionate de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Muzeului Național Cotroceni. Poate fi vizitată pe bază de programare la numărul de telefon 021.317.31.07 sau la adresa de email [email protected].
Săptămânal, pe întreaga durată a expoziției, muzeografii vor oferi tururi ghidate ale expoziției, cu informații suplimentare despre reforma agrară a Regelui Ferdinand, moment fondator al României Mari.