Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova nu va participa, cel mai probabil, la ședința Parlamentului de la Chișinău, la care Natalia Gavrilița, candidatul la funcția de premier, va cere vot de încredere. Declarația a fost făcută de Pavel Filip, liderul PDM, care însă a subliniat că o decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare, după o eventuală întâlnire cu Gavrilița.
„În mod normal, candidatul la funcția de prim-ministru are mai multe întâlniri cu fracțiunile parlamentare, în această perioadă de 15 zile, până la ședința Parlamentului. La aceste întâlniri prezintă programul și vorbește cu fracțiunile parlamentare pentru a solicita votul de încredere. Însă, acum suntem într-o situație în care poate veni să nu solicite votul de încredere. Totuși, eu cred că nu va fi votat acest guvern și astfel se va deschide calea către alegerile anticipate”, a punctat sursa.
Totodată, liderul PDM a mai menționat că probabil fracțiunea pe care o reprezintă nu va participa la ședința plenară în timpul căreia va fi examinat programul de guvernare al cabinetului propus de Natalia Gavrilița. ,,Cel mai probabil, noi nu vom participa la acest teatru al absurdului. Nu văd sensul să te duci, să adresezi întrebări, să obții răspunsuri, după care să nu votezi pentru că nu dorește să fie votat candidatul”, a mai spus Pavel Filip.
Politicianul consideră că mai mulți deputați din Parlamentul de la Chișinău trișează politic și nimeni nu se gândește la interesele cetățenilor, dar la interesele de partid. ,,Imaginați-vă fracțiunea Șor, cred că cifra pe care a investit-o în deputații lor pentru crearea platformei Pentru Moldova depășește suma de 10 milioane de dolari. Ei nu au făcut această investiție pentru a merge la alegeri parlamentare. Eu nu cred că ei își doresc aceste alegeri. În același timp, socialiștii nu doresc să facă o coaliție deschisă cu cei de la Partidul Șor pentru a nu se compromite”, a spus sursa.
Astfel, liderul PDM a mai adăugat că președintele R. Moldova trebuie să vină cu o adresare foarte sinceră către popor prin care să explice oamenilor modalitățile de gestionare a crizei pandemice și economice până la alegerile anticipate. „ Maia Sandu trebuie să vină cu o adresare foarte sinceră către popor și să spună că dorește alegeri anticipate și solicită să nu fie votat candidatul la funcția de premier, iar astfel vom ajunge la parlamentare. Însă până atunci, cetățenii să fie liniștiți pentru că vor avea ce mânca, vor fi bani pentru pensii și salarii, va avea cine gestiona criza sanitară, vom obține vaccinul și vom începe vaccinarea și tot așa mai departe”, a declarat Pavel Filip în cadrul unei emisiunii tv.
Amintim că miercuri, 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu.
La scurt timp după anunț, fracțiunea PAS a precizat că nu va vota nici un guvern înaintat în acest legislativ, fiindcă numai aşa se vor putea declanşa alegerile anticipate pe care le aşteaptă oamenii.
Totodată, marți, 2 februarie 2021, și Platforma DA a anunțat că a decis „să nu voteze o candidatură de prim-ministru într-un exercițiu constituțional mimat”.
Conform legislației, dacă Guvernul nu este învestit după cel puțin două încercări, Parlamentul ar urma să fie dizolvat și să fie organizate alegeri anticipate.