Sârma ghimpată scoasă de la hotarul Republicii Moldova cu România s-a transformat în suvenire la Ungheni.
„Vrem să demonstrăm astfel lumii întregi că suntem deschişi şi dispuşi de a merge în Europa, dar şi a aduce Europa la noi”, a declarat preşedintele raionului, Ion Harea pentru Expresul de Ungheni. Harea a mai anunțat că fragmente din sârma ghimpată şi câţiva piloni vor ajunge în muzeul din Ungheni, dar şi în alte câteva muzee din Moldova şi chiar Europa.
Suvenirele reprezintă un fragment din sârma ghimpată ruginită pe un suport de lemn unde este scris în limbile română și engleză: „Sârma ghimpată instalată între hotarul dintre Republica Moldova şi România, pe râul Prut, 1954-2010”. Primele 200 de suvenire vor fi dăruite participanţilor de la Forumul investiţional desfășurat la Ungheni pe 8-9 octombrie. În orașul de pe Prut sunt depozitate 28 de tone de sârmă ghimpată, urmare a demontării gardului de frontieră cu România.
Procesul de scoatere a sârmei ghimpate de la frontieră a demarat la 10 februarie 2010. Autorităţile au înlăturat 360 de km de sârmă.. Autoritățile Republicii Moldova au raportat la 17 martie că ultimul pilon de pe graniță a fost doborât la Pererata, raionul Briceni. Consiliul Raional Ungheni adoptase o asemenea decizie încă în anul 2008, dar procesul a fost împiedicat de fosta guvernare comunistă.