Miza principală astăzi la Chișinău este modul în care forțele pro-europene și pro-românești vor aborda alegerile parlamentare de anul acesta, care nu vor putea fi amânate, doar, eventual, întârziate. Declarația a fost făcută de Dan Dungaciu, analist politic de la București, care a prezentat trei scenarii privind alegerile parlamentare din Republica Moldova.
Primul scenariu se referă la o Mare Alianță formalizată între PAS, Platforma DA, PUN și Mișcarea Politică Unirea. Potrivit sursei, evoluțiile electorale de dincolo de Prut trebuie să fie înțelese după o singură grilă, geopolitică, aceeași care a funcționat de la începutul republicii până astăzi: Vest versus Est. „Astfel, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din 2021, singura soluție pentru tabăra pro-europeană de a câștiga 50% în parlamentul RM este o Mare Alianţă, inclusivă, având ca prim solist PAS-ul, o coaliţie formalizată, care să includă şi partenerii pro-europeni sau pro-români precum Dreptate şi Adevăr (Andrei Năstase), Partidul Unităţii Naţionale (Octavian Ţîcu) sau Mişcarea pentru Unire (Dorin Chirtoacă şi Valeriu Munteanu)”, a subliniat Dan Dungaciu.
Analistul politic susține că această Mare Alianță teoretic are șanse și e singura versiune potențial câștigătoare, însă practic un asemenea scenariu se va naște greu… dacă se va naşte vreodată.
În cel de-al doilea scenariu ar fi vorba despre o „alianță” electorală neformală între PAS, Platforma DA, PUN și MPU. În opinia autorului, planul acesta sună, teoretic, bine, dar, pe fond, este o nerozie din mai multe motive. În primul rând pentru că în 2021 situația e complet diferită, de cea din 2014, când partidele din AIE candidau separat și în campanie își făceau cu ochiul unele către altele, dar şi către electorat.
Totodată, Dan Dungaciu a remarcat că în al doilea rând o „alianță” neformalizată nu are nicio bază politică, iar în cele din urmă „un asemenea scenariu de non-combat nu ar fi, în realitate, decât un cec în alb oferit PAS-ului de celelalte formaţiuni politice, adică un acord de non-beligeranţă, fără ca aceastea să primească nimic în loc”.
Astfel, potrivit analistului politic, în condițiile în care li se va propune o „alianță” informală, ceea ce înseamnă că vor avea rol de „decor” politic irelevant, fără personalitate şi fără sprijin politic, financiar sau mediatic, Platforma DA, PUN şi MPU trebuie să recurgă la al treilea scenariu și să facă un Bloc pre-electoral.
Sursa a mai remarcat că un asemenea Bloc electoral nu va fi opus, explicit, PAS-ului. „Aşa cum PAS merge, singur, pe drumul lui – tot mai spre centru-stânga, într-o speranţă naivă că va reuşi, precum liderul său, Maia Sandu, să colecteze tot! -, noul Bloc politic va face la fel, căutându-şi un drum propriu. Şi există un spațiu (geo)politic pe care trebuie și poate să îl umple în R. Moldova. Este cel pro-european şi pro-românesc, angajat fără echivoc în proiectul de integrare euroatlantică, mai tradiţionalist decât liberalul PAS şi, geopolitic, mai ferm, respectiv mult mai puțin dispus să accepte concesii inclusiv în dosarul transnistrean, indiferent cine le-ar cere”, a declarat Dan Dungaciu într-o analiză amplă pentru adevărul.ro.
În concluzie, analistul politic de la București, a remarcat că ideal pentru R. Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, ar fi primul scenariu, adică o Mare Alianţă a forţelor pro-europene şi pro-românești, „dar se va merge pe al doilea, însă, în realitate, se va petrece, cel mai probabil, ultimul…”