Locuitorii oraşului Călăraşi vor avea parte de servicii calitative de aprovizionare cu apă și de canalizare, datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.
„Astăzi ne aflăm în oraşul Călăraşi, unde creşterea ratei de conectare şi a accesului populaţiei la apă potabilă de calitate şi canalizare cu ajutorul Uniunii Europene, va îmbunătăţi condiţiile de viaţă a peste 7000 de cetăţeni din oraşul Călăraşi şi va menţine sănătatea acestora, precum şi cea a generaţiilor viitoare”, a declarat șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, care a fost prezent la eveniment.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, Delegaţiei UE în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Agenţiei de Cooperarea Internaţională a Germaniei (GIZ), autorităţilor publice locale, companiilor de construcţii, locuitori ai oraşului Călăraşi dar şi societatea civilă, inclusiv mass-media.
„Prin intermediul proiectului, pe care îl lansăm astăzi, oraşul Călăraşi va avea acces la apă potabilă de calitate şi la servicii de canalizare. Cetăţenii vor avea posibilitatea să beneficieze în mod direct de aceste măsuri. Germania, alături de UE, a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor din Republica Moldova, iar aprovizionarea cu apă este un sector cheie în acest sens. Infrastructura modernă de aprovizionare cu potabilă are o importanţă enormă, dar îşi are şi preţul său. Anume din acest considerent, cetăţenii au misiunea să se conecteze la aceste sisteme, să achite tarifele care să acopere costurile şi să gestioneze cu mare grijă resursele de apă potabilă”, a subliniat ambasadorul Germaniei în R. Moldova, Angela Ganninger.
Lucrările de construcţii în cadrul proiectului sus-menţionat vor include:
- Reabilitarea şi extinderea sistemului de aprovizionare cu apă în oraşul Călăraşi cu o lungime de 16 km şi conectarea a 875 de gospodării;
- Reabilitarea sistemului de canalizare cu o lungime de 5 km şi conectarea a 234 gospodării;
- Reconstrucţia staţiei de clorinare a apei potabile din oraşul Călăraşi.
„Aducem sincere mulţumiri comunităţii europene şi Germaniei în parte pentru contribuţia şi suportul oferit Republicii Moldova. Proiectele de aprovizionare cu apă şi canalizare, cum este şi acesta de la Călăraşi, au menirea să asigure cetăţenii cu servicii publice locale moderne şi cu apă potabilă de calitate”, a mulțumit șeful secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Valoarea totală a proiectului privind „Îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în oraşul Călăraşi” este de 1,72 milioane Euro, dintre care 1,37 milioane Euro – acordaţi de UE, şi 353.000 Euro – contribuţie locală. Aproximativ 1500 locuitori ai oraşului Călăraşi vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă potabilă, iar circa 5700 locuitori de servicii de canalizare.