În Parlamentul R. Moldova s-a format „o majoritate anti-anticipate”, iar Bucureștiul își dorește la Chișinău un guvern pro-reforme. Declarații în acest sens au fost făcute de Matei Dobrovie, parlamentar al României, care a comentat ultimele evenimente de la Chișinău.
Potrivit sursei, din punct de vedere politic, președintele Maia Sandu a acționat corect atunci când a evitat candidatul propus de o majoritate parlamentară formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, iar din punct de vedere juridic, totul va depinde de decizia Curții Constituționale, care are un rol foarte important.
„Din punct de vedere politic, Maia Sandu a acționat total corect. Cu acest Parlament lucrurile nu au mers bine, s-a văzut foarte clar că s-au votat niște legi care nu au nicio legătură cu problemele stringente ale cetățenilor, fie că ne referim la gestionarea pandemiei sau crizei economiei, de către guvernul Chicu-Dodon, în schimb se votau legi privind limba rusă, statutul Găgăuziei și multe lucruri ce nu țineau de interesul cetățeanului și necesitățile imediate. Este cert că acuzațiile pe care le aduce Maia Sandu unor parlamentari sunt justificate, dat fiind că o parte din ei apar în diferite investigații, inclusiv în furtul miliardului. Poți să vii cu niște semnături, dar nu ştiu cât de credibile sunt aceste semnături având în vedere că există fenomene anormale precum Ilan Şor – cercetat penal, fugit din țară, bănuiesc că și domnul Şor semnează această majoritate formalizată. Pe de altă parte avem deputați precum domnul Gațcan, despre care știm că a fost șantajat și amenințat și avem acele scene incredibile din Parlament, care s-au produs. Ar fi o lipsă de responsabilitate din partea Maiei Sandu să dea guvernarea unei guvernări care a demonstrat că nu poate să gestioneze corect afacerile țării, a gestionat prost pandemia, economia, nu a făcut reforme pentru care R. Moldova s-a angajat în cadrul Acordului de Asociere, dovadă că nu s-au găsit vinovații pentru furtul miliardului și nici pentru alte devalizări masive din băncile din R. Moldova”, a explicat parlamentarul de la București pentru TVR Moldova.
Matei Dobrovie a mai adăugat că în R. Moldova s-a formalizat o majoritatea din PSRM, Partidul Șor și Platforma Pentru Moldova în încercarea disperată de a opri alegerile parlamentare anticipate. „Miza acestor oameni este existențială. Ei își riscă nu doar averile, dar unii dintre ei își riscă și libertate și atunci evident că în încercarea de a-și menține pozițiile de putere, privilegiile și libertatea, anticipatele trebuie oprite”, a mai punctat sursa.
Parlamentarul a subliniat că Bucureștiul își dorește ca în R. Moldova să existe o majoritate pro-reforme. „O majoritate solidă care să susțină un guvern reformist. Un guvern care practic să implementeze ceea ce R. Moldova s-a angajat prin Acordul de Asociere cu UE. Și aici, mă refer în primul rând la o justiție independentă, la statul de drept, la investigarea furtului miliardului și a altor scheme de corupție. Toate aceste lucruri, în momentul de față sunt blocate pentru că e clar că această nouă majoritate PSRM, Şor şi ceilalți nu au interesul să le facă”, a conchis Matei Dobrovie.
Amintim că joi, 11 februarie 2021, Parlamentul de la Chișinău nu a oferit vot de încredere Nataliei Gavrilița, candidat propus pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu.
Tot joi, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu propria propunere de premier al R. Moldova. La scurt timp după acest anunț, s-a încropit o alianță din 54 de deputați PSRM și din Platforma „Pentru Moldova”, care și-a anunțat susținerea pentru Mariana Durleșteanu, candidatul propus de Dodon.
Cu toate acestea, președintele Maia Sandu a înaintat din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova. Ulterior, socialiștii lui Dodon au acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii de stat și au contestat decretul respectiv la Curtea Constituțională.