Interviu cu Ioan Mircea Paşcu despre semnarea acordului de liber schimb în CSI, Radio Europa Liberă.
Europa Liberă: După cum ştiti, pe data de 18 a fost incheiat un acord de liber schimb intre statele membre ale CSI si Rusia. Ce consecințe ar putea avea un astfel de acord asupra țărilor implicate care sunt, pe de alta parte, angajate într-o relație aprofundata cu Uniunea Europeană?
Ioan Mircea Paşcu: „Prima observatie pe care doresc sa o fac este ca Rusia incearca sa reproduca modelul integrarii europene in fostul spatiu sovietic si nu au facut nici un secret din acest lucru. Iar acesta a fost un pas important in aceasta directie. Astazi am avut in Parlament o serie de discutii cu cateva persoane interesate de aceasta chestiune si din ce inteleg acest document a fost doar parafat, ceea ce inseamna ca el a fost semnat cu privire la continutul sau. Nu a fost semnat ca acord si cu atat mai putin ratificat. Asta inseamna ca asistam la primul pas in acest proces. O prima initiere a planurilor Rusiei. Nu putem însa sa consideram lucurile transate definitiv.
A doua observatie este că discutam despre două țări, Moldova şi Ucraina, care atât declarativ cât şi faptic au aratat că intentionează să meargă pe drumul integrarii europene, ori aceste doua zone de liber schimb – una a Uniunii Europene si cealalta instituita de Rusia – nu pot fi acceptate simultan. Ceea ce înseamna ca o tara nu poate face parte din ambele zone pentru ca sunt o serie de reguli care nu permit acest lucru. E de vazut. Dupa parerea mea Ucraina incearca sa transmita un semnal ca daca nu exista optiunea europeana, ei intotdeauna au optiunea rusa. Pana acum au transmis rusilor acelasi mesaj – daca nu exista optiunea rusa, exista optiunea europeana. Numai ca acest joc la ambele capete este recunscut aici, la Bruxelles, unde dupa cum percep eu lucrurile nu exista disponibilitate pentru a participa la el.
Europa Liberă: Dacă discutam de țări cum este Moldova, care se pregăatesc sa aibă un Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, în ce situație se găsesc acestea acum?
Ioan Mircea Paşcu Dacă Moldova se angajează într-un asemenea acord pe partea de est înseamna că țările care nu fac parte dintr-un asemenea acord cu Uniunii Europeană vor putea prin intermediul Moldovei sa intre pe usa din dos în Uniune. Or acest lucru nu este permis. Este vorba despre un mare semn de intrebare cu privire la onestitatea declaratiilor conducerilor respective. Daca despre Ucraina se stia ca face acest joc dublu, pentru mine Moldova a reprezentat o surpriza. Vor trebui date niste explicatii iar ritmul negocierilor cu Moldova se poate incetini. Va depinde de hotărârile pe care cei de la Comisia Europeană si Consiliu le vor lua in aceasta directie.
–
Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar socialist român, este vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European
Interviu realizat de Iolanda Bădiliță, Radio Europa Liberă