Se împlinesc 26 ani de la trecerea în neființă primului primar al Chişinăului, ales în mod democratic. Nicolae Costin, unul dintre fruntaşii mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova, a fost apostolul românismului peste Prut.
Nicolae Costin a fost unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă si unul dintre autorii Constituţiei Republicii Moldova. S-a născut la 7 aprilie 1936 în satul Pecişte, judeţul Orhei din regatul României, astăzi raionul Rezina, Republica Moldova. A luptat pentru Unirea cu patria mama, România, până s-a stins din viaţă, din cauza leucemiei la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chişinău.
Nicolae Costin, personalitate vizionară, important lider al Mişcării de Eliberare Naţională, în unul din ultimele sale mesaje video afirma: „Visul nostru de secole trebuie împlinit! Nu există altă cale!”.
În anul 1990 este ales ca Preşedinte al Consiliului orăşenesc Chişinău, apoi este ales ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales democratic (1990-1994). În perioada anilor 1990-1994 a fost primar al municipiului Chişinău. Este considerat primul primar al municipiului Chişinău care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei.
Nicolae Costin a susţinut problemele limbii române şi revenirii la grafia latină. La propunerea şi insistenţa sa, străzile municipiului Chişinău au fost botezate cu nume cu caracter naţional (Traian, Ştefan cel Mare, Milescu-Spătarul, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile Bucureşti, Calea Ieşilor etc.). În perioada în care a fost primar a susţinut reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine (Paştele, Crăciunul), instaurarea tradiţiei sărbătoririi Zilei Independenţei Republicii Moldova şi Limbii Române.
Astăzi două străzi din Iaşi şi Chişinău, dar şi un gimnaziu, îi poartă numele.