În Moldova în sfârșit se întâmplă ceva, ceea ce nu înseamnă, neapărat că va avea și finalitate acest proces, nota jurnalistul Mihail Șeinkman, în cadrul emisiunii ”Accente” Vocea Rusiei, pe 21 octombrie 2011, la numai o zi după ce parlamentul Republicii Moldova stabilise data alegerilor șefului statului.
Conform jurnalistului rus, Alianța pentru Integrare Europeană s-a opus timp îndelungat unui proces politic iminent. Chiar a decis să-l demită din funcția de președinte al Curții Constituționale pe Dumitru Publere – cel care a recomandat parlamentarilor moldoveni să acționeze conform legii în vigoare și să stabilească data alegerilor șefului statului.
Marian Lupu, la fel ca și mai înainte, rămâne a fi singura candidatură a Alianței pentru funcția de președinte. Inițiativa nu a fost susținută decât de membrii formațiunii liberale, în frunte cu Mihai Ghimpu. Cu toate acestea, toți în Moldova sunt conștienți de faptul că lucrurile au rămas și vor rămâne la fel: nici Alianța, formată din PLDM, PDM și PL și nici opoziția, formată din PCRM, nu are suficiente mandate pentru a reuși să-și impună propriul candidat. Comuniștii niciodată nu-l vor vota pe Marian Lupu. Membrii fracțiunii comuniste nu pot să ierte dubla trădare a acestuia: cea din ajunul alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, cănd a plecat din rândurile comuniștilor și a luat o parte din electorat de la PCRM și a doua oară, la finele anului 2010, atunci când trebuia să semneze formarea unei noi coaliții de guvernare cu același PCRM. Acum Marian Lupu poate avea o soartă similară cu cea a formațiunii comuniste – nici chiar membrii Alianței să nu voteze candidatura sa pentru funcția de șef al statului. Nu degeaba premierul moldovean, Vlad Filat, a ținut să repete de mai multe ori că nu susține neapărat o anume candidatură.
Zvonurile cu privire la crearea unei noi alianțe de guvernare – PLDM și PCRM – au devenit tot mai credibile, iar votul comun recent confirmă acest lucrur, mai adaugă Mihail Șeincman.
Pe de altă parte, politologii moldoveni nu cred în rezolvarea crizei politice de la Chișinău în viitorul apropiat. Astfel, Oazu Nantoi a declarat pentru aceeași Vocea Rusiei, că ceea ce putem observa astăzi în Moldova este rezultatul unor intrigi bine țesute. Evenimentul din 20 octombrie 2011 (cu referire aici la stabilirea dateli pentru alegerile președintelui statului) a arătat faptul că Vladimir Voronin are interese personale și nu va ezita să le atingă prin diferite mijloace. Cel care ar avea de suferit este Vladimir Filat. Odată cu alegerea șefului statului 51 de voturi îl pot transforma în cetățean de rând, adică să-l demită din actuala funcție.
Sursa: Vocea Rusiei