La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după ce judecătorii Curții Constituționale au anulat astăzi decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier.
Astfel, șeful statului a anunțat că a luat cunoștință de decizia CC și că într-o situația de normalitate aceasta ar fi fost de înțeles, însă nu astăzi „când nu avem o situație de normalitate”.
„Situația de astăzi seamănă foarte mult cu situația de la sfârșitul lui 2015, atunci când oligarhul Plahotniuc cumpărând mai mult de o treime din deputați și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. După ce președintele Timofti a fost impus să numească candidatul acelei majorități, Plahotniuc și-a numit propriul premier, și apoi a capturat total statul R. Moldova. (…) Au fost necesari ani de rezistență și de luptă ca să decapităm acel regim autoritar și să ne câștigăm o parte din libertăți. Deoligarhizarea însă nu a fost posibilă pentru că în parlamentul actual nu au ajuns suficienți deputați care să vrea să curețe statul de influențele oligarhice. În continuare oamenii trăiesc sub blestemul unui Parlament care a ajuns o piață politică, în care se vând, se cumpără și se sechestrează deputați”, a declarat Maia Sandu.
Astfel șeful statului a menționat că nu crede în bunele intenții declarate ale deputaților PSRM-Partidul Șor și susține că așa zisa lor majoritate nu au nimic în comun cu salvarea R. Moldova. „În acest Parlament nu există 51 de deputați care să să susțină lupta anticorupție. (…) Nu poți construi o casă puternică pe o fundație putredă. Orice Guvern oricât de reformist ar fi la prima încercare de a mișca lucrurile în direcția corectă, va fi demis. Mi s-a întâmplat mie în 2019 și i se va întâmpla oricărui guvern care va deranja schemele de corupție și îmbogățire ale alianței Dodon-Șor-Plahotniuc”, a mai spus Maia Sandu.
Totodată, președintele a dat de înțeles că fie R. Moldova va merge la alegeri parlamentare anticipate, fie la referendum pentru demisia sa. „Nu am să stau să privesc cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcțiilor, nu voi fi un președinte comod așa cum vor cei certați cu legea. Eu voi vorbi pentru oameni și voi fi alături de ei. Deputaților care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj și asumare. Curajul de a merge în alegeri anticipate și asumarea că nimic bun nu mai poate ieși din această structură parlamentară. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a conchis Maia Sandu.