Situația pandemică actuală din Republica Moldova este atât de dezastruoasă încât reclamă acțiuni imediate, ferme și responsabile din partea tuturor factorilor politici decizionali, fără excepție. De această părere este deputatul Iurie Reniță, care a subliniat că protejarea vieții și sănătății cetățenilor trebuie să fie mai presus de ambițiile politice, frustrările partinice și personale.
Potrivit sursei, nu există absolut nicio justificare și este profund regretabil că Președinția și Parlamentul nu pot identifica soluții imediate pentru contracararea pandemiei și demararea efectivă a vaccinării.
„Oare chiar e necesar să avem zilnic peste 2-3 mii de contaminați de COVID-19, cu 25-35 de decese ca să conștientizăm că parcurgem cea mai complicată situație de la declanșarea pandemiei și avem urgent nevoie de un Executiv plenipotențiar cu un mandat temporar? Oare să nu cunoască conducătorii statului că astăzi nu mai există locuri disponibile în spitale, iar cetățenii sunt lăsați efectiv în voia sorții – fiecare să se descurce cum poate? Poate ar fi cazul să intervenim prompt și să transformăm reședința de la Condrița și complexul de la Holercani în spitale pentru cei care nu mai au locuri în instituțiile medicale arhipline? Obligațiunea primară a statului de a proteja viața cetățenilor săi este la cel mai jos nivel din istoria de 30 ani ai statului nostru. Poate e cazul să schimbăm prioritățile imediate și să punem în prim plan sănătatea cetățenilor noștri și pe urmă, neapărat, anticipatele și referendumurile, pe care atât eu cât și mulți colegi din parlament le susținem necondiționat, dar toate la timpul lor. Oare viața și sănătatea cetățenilor nu mai este obiectivul nostru imediat și primordial?”, se întreabă Iurie Reniță.
Amintim că în ultima perioadă situația epidemiologică din R. Moldova s-a agravat, iar numărul de persoane infectate a crescut considerabil. Numai astăzi, au fost confirmate alte 1736 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 181 886.
În acest context, Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că în mai multe spitale din R. Moldova a fost majorat numărul de locuri destinate tratării celor infectați cu noul tip de coronavirus. Totodată, instituția a menționat că „numărul pacienților cu COVID-19 în stare gravă și foarte gravă este în creștere, iar aflarea la tratament în cadrul instituțiilor medicale spitalicești este mai îndelungată, ceea ce sporește presiunea asupra sistemului medical”.