Peste 150 de copii și cadre didactice din comunități istorice de români din regiunea Odesa, Ucraina, România și R. Moldova au participat la un atelier dedicat mărțișorului.
Atelierul de Mărțișor Românesc se află la a patra ediție, vizează promovarea acestui simbol tradițional românesc, transmiterea către tânăra generație a semnificației sale, dar și a tehnicii confecționării acestuia și este adresat copiilor din comunități istorice.
Evenimentul din acest an s-a desfășurat online, la 26 februarie 2021, și a fost organizat de Centrul de Informare al României din Ismail (Ucraina), în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană, Muzeul Țăranului Român, Asociația Centrul de Informare Românesc (CIRo) cu sprijinul Consulatului General al României la Odesa.
La atelierul dedicat mărțișorului, au participat mai multe școli medii de cultură generală și unele cămine culturale din regiunea Odesa, Ucraina, dar și Școala de Limba Română pentru copii din cadrul CIR Ismail, Școala Gimnazială „Nicolae Românescu” din Craiova, România, dar și Centrul de Informare al României din Bălți, R. Moldova.
În deschiderea evenimentului Tiberiu-Leonida Șarpe, consul general interimar la Consulatul General al României la Odesa, a adresat un mesaj de felicitare participanților și a menționat importanța păstrării tradiției și obiceiurilor de Mărțișor, intrat în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO. De asemenea, sursa a subliniat importanța activităților de promovare a limbii, culturii şi tradiţiilor româneşti, desfășurate de Centrul de Informare al României din Ismail, în cadrul comunității.
Programul evenimentului a inclus o prezentare despre tradiția, obiceiurile şi legendele legate de Mărțișor, susținută de Valentina Bâcu de la Muzeul Țăranului Român și atelierul de confecționare a mărțișorului tradițional românesc, susținut de Beatrice Iordan, unde copii au putut învăța să confecționeze mărțișoare tradiționale sub formă de păpuși și să răsucească firul alb și cel roșu.
Totodată, a avut loc și un moment artistic sub genericul „Dor de primăvară”, în cadrul căruia copiii din comunitățile istorice au recitat poezii și au interpretat cântece în limba română, iar cadrele didactice au prezentat Mărțișoare autentice din zona Bugeacului.
Potrivit Centrul de Informare al României din Ismail, astfel, mărțișorul a creat o adevărată punte de legătură culturală și de prietenie între românii din Țara Mamă și românii din comunitățile istorice.
Fotografii de la eveniment pot fi văzute aici.