Republica Moldova marchează marți Ziua memoriei, atunci când se împlinesc 29 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru.
Cu acest prilej, la Chişinău şi în alte localităţi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova au loc mai multe evenimente de comemorare. Pe 2 martie, tradiţional, au loc slujbe de pomenire a celor căzuţi în timpul conflictului armat, depuneri de flori la monumentele şi cimitirele eroilor.
Conflictul din Transnistria sau Războiul din Transnistria a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu.
Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republici Moldovenești Nistrene”, fază latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.
Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
La război au participat aproximativ 28.000 de combatanţi, militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, sute de voluntari şi civili. Şi-au pierdut viaţa circa 400 de cetăţeni, iar aproape 1.200 au fost răniţi. Acest conflict s-a soldat şi cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populaţiei civile.
În 2010, Parlamentul R. Moldova a instituit data de 2 martie ca fiind Ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul din 1992 pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei ţării. În anul curent, deputaţii au decis să redenumească Ziua memoriei, în Ziua memoriei şi recunoştinţei.