Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenția Guvernului de la București cu privire la necesitățile majore ale comunităților românești din provinciile istorice, subliniind că unul dintre cele mai importante principii ale formațiunii este cel al recursului la tradiție și reunificarea tuturor teritoriilor care aparțin comunităților românești istorice.
„Limba maternă, identitatea și tradiția românilor reprezintă lupta noastră în Parlament. Dezinteresul Guvernului față de tradiția și identitatea bisericească s-a văzut încă de anul trecut când, în pandemie, comportamentul față de slujitorii bisericii și față de credincioși a fost unul total nelegitim. Dacă Guvernul devine opac față de aspectele centrale ale identității naționale (…), ce așteptări să avem de la un astfel de Guvern cu privire la comunitățile din provinciile istorice, care au nevoie de păstrarea legăturii cu elementul național?”, a subliniat deputatul AUR, Silviu-Titus Păunescu.
De Ziua Internațională a limbii materne, formațiunea solicită guvernanților să-și îndrepte atenția asupra acelor români uitați și ignorați în neputința lor.
„Un astfel de caz pentru care Alianța pentru Unirea Românilor se va implica în Parlament este comunitatea românilor din Valea Timocului și toți românii din preajma granițelor țării. În Valea Timocului trăiesc peste 300.000 de cetățeni care vorbesc limba română, practică obiceiurile și tradițiile românești. Acești români sunt parte a unei drame care se pare că este indiferentă statului român. Această comunitate compusă din peste 100 de sate românești nu beneficiază de o singură școală cu predare în limba română. Frații noștri români din Valea Timocului și-au construit biserici păstrând identitatea națională manifestată prin credință”, a mai spus acesta.
Alianța pentru Unirea Românilor sprijină cauza acestor români și atrage atenția Guvernului cu privire la necesitatea urgentării găsirii unei soluții pentru ca tinerii acestor comunități să poată învăța limba și cultura română în școli.
„Susținem, de asemenea, sprijinirea parohiilor românești din Valea Timocului care țin viu sentimentul și cultura românească în cadrul comunităților. Dacă Guvernul uită de Bisericile din inima țării, ce să mai zicem de aceste comunități românești din afara granițelor țării care simt credința și tradițiile ca parte a identității naționale?”, se întreabă deputatul AUR.