În 1992 nu a fost un război civil, ci o intervenție militară a Federației Ruse împotriva unui stat tânăr, care nici nu avea armată – Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, care a precizat că acesta este adevărul istoric.
„Prin definiție nu pot și nu voi fi niciodată rusofob, dar adevărul istoric trebuie spus franc. În 1992 nu a fost un război civil, ci o intervenție militară a Federației Ruse împotriva unui stat tânăr, care nici nu avea armată – Republica Moldova. Poliția ca structură unitară abia se forma. Independența a fost apărată preponderent de actualii veterani. Veteranii au trecut prin multe. Au fost trădări și din Chișinău. Cotropitorii s-au transformat în pacificatori. A urmat umilința din partea autorităților statale în timp ce oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului împărțeau miliardele provenite din contrabandă și spălări de bani. Ajutorul material oferit veteranilor noștri, chiar și după ultima majorare, este de cinci ori mai mic decât pentru mercenarii din Transnistria”, a menționat deputatul Platformei DA, care este de etnie rusă.
Potrivit acestuia, statul are datorii față de cei, care au pus și au apărat în 1992 un zid de protecție pentru R. Moldova. „Mulți cu prețul vieții sau a sănătății. Noi am făcut câte ceva pentru ei din zona de opoziție, dar este insuficient. Însă, dincolo de probleme materiale care sunt foarte importante, veteranii ne roagă ca la nivel oficial să spunem ADEVĂRUL despre istoria războiului. Acest lucru nu costă bani!”, a conchis Alexandru Slusari.
Amintim că, la 2 martie 1992, a izbucnit războiul de la Nistru, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă prin implicarea Armatei a 14-a care staționa în regiunea transnistreană. Luptele au durat câteva luni, iar la 21 iulie 1992, președinții de atunci ai R. Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin, au semnat o convenție de încetare a focului.