Membri Asociației „Unirea-ODIP” au protestat astăzi în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, cerând retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova.
Unioniștii au venit cu pancarte și drapele tricolor și au scandat lozinci printre care „Eroii nu mor niciodată!” „Armata rusă, afară!” și „Putin nu uita, Basarabia nu-i a ta!”.
Manifestanții au spus că prin acest flashmob au vrut să marcheze cei 29 de ani de la începutul războiului moldo-rus de la Nistru. „Am venit să ne cinstim eroii. Spunem clar – scopul nostru este unul comun, noi nu mai vrem să avem armată străină pe teritoriul nostru. Dacă R. Moldova este stat independent și suveran de ce noi suntem nevoiți să acceptăm o armată străină pe teritoriul statului nostru? Cică ei sunt acolo „apărători ai păcii”, nu știu care pace păzesc ei, însă dacă mergem și ne uităm acum acolo, tancurile armatei a 14-a sunt îndreptate către Chișinău”, a adăugat un manifestant.
La rândul său, Vlad Bileţchi, președintele Asociației „Unirea-ODIP” a subliniat că unioniștii nu au uitat sacrificiul celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, apărând integritatea teritorială a Republicii Moldova, tricolorul şi limba română. „Stimați reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în R, Moldova, suntem aici pentru a vă cere un lucru de bun-simț, care ține de cumsecădenie și de respectul pe care trebuie să-l manifeste statele civilizate în secolul XXI. Dumneavoastră aveți trupe înarmate, muniții, tancuri și blindate pe teritoriul R. Moldova. La ONU, la OSCE, în Congresul SUA, pe toate căile oficiale, R. Moldova a cerut de nenumărate ori să fie retrase trupele rusești și munițiile de pe teritoriul său. În fiecare an, noi venim aici în fața dvs. și vă cerem să plecați cu armata de pe teritoriul statului nostru. Așa cum R. Moldova nu are armată pe teritoriul dvs., exact același lucru îl vrem și în sens opus”, a punctat Vlad Bilețchi.
Amintim că, la 2 martie 1992, a izbucnit războiul de la Nistru, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă prin implicarea Armatei a 14-a care staționa în regiunea transnistreană. Luptele au durat câteva luni, iar la 21 iulie 1992, președinții de atunci ai R. Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin, au semnat o convenție de încetare a focului.
Însă, după aceasta, Rusia a continuat să ofere spirjin militar regimului separatist din zona transnistreană. Totodată, trupele militare ruseşti staţionează şi astăzi pe teritoriul Republicii Moldova în pofida obligaţiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 şi 2001, prin care s-a angajat să-şi retragă armata.