Elevii Liceului „Alexandru Ilschi” din Crasna, regiunea Cernăuți, au participat la un atelier de confecționare de mărțișoare, simboluri ale primăverii. Pe lângă muncă, aceștia și-au acompaniat activitatea cu recitare de versuri în limba română și au rememorat obiceiuri strămoșești din această perioadă.
Copiii de la liceul românesc din Crasna au venit cu drag la un atelier de confecționat mărțișoare. Profesorii le-au povestit copiilor despre tradițiile și obiceiurile de la sat legate de sărbătoarea Mărţişorului și i-au învățat să confecţioneze aceste simboluri ale primăverii, informează BucPress TV Cernăuți.
Copiii au făcut mărțișoare din hârtie, dar și din aţă sau mărgele, pe care apoi le-au dăruit celor dragi.
„Cum spunea bunica, la noi la Crasna mărțișorul se poartă o lună de zile și apoi se agață pe un copac roditor, ca să avem roade bogate tot anul”, a explicat o elevă, un alt coleg adăugând că „sărbătoarea Mărțișorului este foarte frumoasă. Culoarea roșie simbolizează sângele viteazului, iar cea albă, ghiocelul”.
Prin aceste ateliere, profesorii liceului din Crasna încearcă să păstreze vii tradițiile românești din acest teritoriu istoric locuit neîntrerupt de români.
„În școală printre colegi merge ca o întrecere, cine are cel mai frumos mărțișor. Prin aceasta ne străduim ca acest obicei să-l continuăm, să nu dispară”, a subliniat o profesoară din cadrul liceului, Elena Motrescu.
Crasna este un oraș în raionul Storojineț din regiunea Cernăuți. Face parte din nordul regiunii istorice Bucovina.
Orașul este situat la o altitudine de 409 metri, într-o zonă împădurită, în partea de sud a actualului raion Storojineț, la o distanță de 8 km de granița Ucrainei cu România.
Crasna are o populație de 9,122 locuitori, dintre care majoritatea sunt români. Orașul s-a format în 1968 prin unirea vechilor localități interbelice Crasna Ilschi și Crasna Putnei.