România nu a fost și nu este inamic al regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută de Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal și reprezentantul Mișcării Politice Unirea, după ce liderul separatist de la Tiraspol a spus minciuni despre vaccinul donat de Guvernul de la București.
Potrivit sursei, comportamentul lui Vadim Krasnoselski, care a declarat că dozele de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății” deși în în realitate, acestea fac parte din donația României pentru R. Moldova, este ridicol și periculos.
„Până și anumite media din Rusia au titrat că vaccinul primit de Tiraspol vine din România, din cota României, ca ajutor umanitar. Așadar, România a renunțat la o parte din prima partidă a vaccinului, pe care a obținut-o prin platforma mondiala COVAX si ne-a dat nouă, în RM, peste 20 000 de doze, dintre care aproape 2000 de doze – Tiraspolului. Krasnoselski, pentru că nu poate refuza vaccinul, a venit cu găselnița că „vine de la OMS”, iar în rest a compensat cu propagandă, în dulcele stil sovietic. Dacă nici pe tema vaccinului nu se poate spune adevărul, concluziile vin de la sine, iar adevărul iese la suprafață – România nu a fost și nu este inamic al regiunii transnistrene, totul a fost o minciună, de la bun început”, a explicat Dorin Chirtoacă.
În context, el a mai adăugat că așa a fost și este pe toate subiectele, de 30 de ani, în ceea ce privește problema transnistreană. „De fapt, de la asemenea minciuni și propagandă începe terorismul, când categorii de oamenii sau mase întregi sunt manipulate și zombate, când sunt creați dușmani falși, după care se ajunge la acțiuni armate, iar asemenea struți politici se dau drept lideri de formațiuni statale, care atunci când nu au soluții bagă capul în nisip, iar pe partea dorsală, rămasă goală afară își pun tăblițe cu mesaje propagandistice, difuzate pe canale Telegram”, a mai spus liderul PL.
Amintim că recent, atât președintele Maia Sandu, cât și Ministerul Sănătății de la Chișinău au informat că din cele 21.600 de doze donate de România Republicii Moldova, peste 1800 vor ajunge în regiunea transnistreană.
S-a întâmplat după ce la 28 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin anti-COVID-19 oferit de România, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis.