Scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”) a fost recompensat joi cu Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a edţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfășurat online în perioada 1-5 martie, transmite Agerpres.
În scurtmetrajul „Nanu Tudor”, o coproducție Belgia, Portugalia şi Ungaria, regizoarea Olga Lucovnicova, născută în 1991 în Republica Moldova, „ne conduce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu Unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei. Curajul personal, combinat cu măiestria filmică creează o peliculă atât puternică, cât şi multristratificată emoţional”, au precizat membrii juriului.
Olga Lucovnicov a absolvit în 2011 Academia de Artă din Chișinău, secția Cinematografie, iar filmul premiat la Berlinală reprezintă lucrarea sa de diplomă la finalul studiilor de masterat făcute la o școală de artă din Belgia.
Ursul de Argint pentru scurtmetraj i-a fost atribuit filmului „Day Is Done/ Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban” (China), de Zhang Dalei.
Animaţia „Easter Eggs” (Belgia, Franţa, Olanda) de Nicolas Keppens a fost desemnată să candideze pentru European Film Awards.
În cadrul competiției Generation, adresată tinerei audiențe, dintre cele 15 lungmetraje incluse la secțiunea Kplus, juriul a decis ca marele premiu, în valoare de 7.500 de euro, să revină filmului „Summer Blur/ Han Nan Xia Ri” (China), de Han Shuai. O menţiune specială a fost atribuită filmului argentinian „Una escuela en Cerro Hueso”, de Betania Cappato.
Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, în valoare de 7.500 de euro, a revenit filmului „The Fam/ La Mif” (Elveţia), de Fred Baillif, iar menţiunea specială a primit pelicula „Cryptozoo” (Statele Unite), de Dash Shaw.