Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că deşi a fost criticat pentru opinia exprimată anterior, poziţia comunităţii europene rămâne neschimbată. Diplomatul spune că este îngrijorător că persoane care sunt implicate în frauda bancară ar putea participa la luarea deciziilor privind învestirea unui nou Guvern.
Ambasadorul Uniunii Europene spune că soluţionarea crizei politice de la Chişinău este exclusiv prerogativa clasei politice, iar comunitatea internaţională doar va monitoriza procesele care au loc, notează IPN.
Deşi anterior a fost acuzat de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova pentru opinia exprimată privind crearea majorităţii PSRM-ŞOR, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău declară că poziţia sa nu s-a schimbat.
„Este foarte îngrijorător dacă persoane care au făcut parte din frauda bancară să participe la formarea unui nou Guvern. Asta e poziţia Uniunii Europene de lungă durată, chiar de la alegerile parlamentare. Încă de atunci vorbim de lupta împotriva corupţiei, investigarea fraudei bancare şi spunem că interesele particulare nu au ce căuta în sistemul politicii democratice din Republica Moldova”, a subliniat Peter Michalko în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău.
Diplomatul a răspuns criticilor pe care le-a primit anterior din partea socialiştilor şi reprezentanţilor Partidului Şor şi spune că nu-şi va schimba opinia aşa cum au făcut unii actori politici care iniţial anunţau că vor alegeri anticipate, iar acum încearcă să evite un scrutin anticipat.
„Văd că, mai degrabă, cei implicaţi în viaţa politică îşi schimbă atitudinea.Noi vom continua să avem această poziţie clară, sunt recunoscător ong-urilor din Republica Moldova care m-au susţinut, am primit multe mesaje din partea cetăţenilor simpli care mă susţin”, a mai spus şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.
Michalko a menţionat că soluţionarea crizei politice rămâne la discreţia factorilor politici, iar alegerile anticipate pot reprezenta o soluţie în acest sens.
„Voinţa politică este cel mai important factor. Am văzut că anterior toate partidele din Parlament voiau alegeri anticipate, din acestă perspectivă cred că anticipatele pot fi o soluţie de depăşire a acestei crize. Criza va fi soluţionată doar de cei care iau decizii politice în Republica Moldova”, a declarat acesta.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a mai spus că Republica Moldova este prima ţară din Europa care obţine vaccin anti-COVID-19 pe platform COVAX, iar pentru a face faţă pandemiei, paralel cu procesul de imunizare, autorităţile ar trebui să înăsprească măsurile restrictive.