Să fim sinceri. Democrațiile sunt fragile, iar tranzițiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice. Însă Republica Moldova nu este singura.
Democrația este amenințată peste tot, inclusiv în Statele Unite. Vara trecută, milioane de oameni au ieșit în stradă în Statele Unite pentru a cere dreptate și egalitate rasială. Ca afro-american, înțeleg bine această moștenire și calea lungă ce ne stă în față. Iar în ianuarie, am fost cu toții șocați de asediul violent al Capitoliului, inima centrului guvernului SUA, pentru a împiedica transferul pașnic al puterii.
Chiar și după mai bine de 200 de ani, Statele Unite încă învață din greșelile proprii. După cum a spus recent secretarul de stat Blinken: „Nu ne ignorăm propriile eșecuri… și nici nu încercăm să le măturăm sub covor pretinzând că nu există. Le confruntăm deschis pentru ca lumea să le vadă. Este dureros. Uneori este urât. Dar astfel facem progrese. ”
Noi încă mai luptăm pentru a aborda inegalitățile, pentru a dezvălui dezinformarea și a împiedica eforturile celor care încearcă să slăbească instituțiile noastre și să ne polarizeze societatea. Și, ca și Republica Moldova, ne străduim, de asemenea, să abordăm crizele urgente de sănătate și cele economice provocate de această teribilă pandemie.
În ciuda acestor provocări semnificative, sunt convins că Statele Unite și Republica Moldova vor depăși crizele și vor fi mai puternice ca înainte. Pe durata mandatului meu aici, am văzut ce poate realiza determinarea și spiritul poporului Republicii Moldova. Acum aproape doi ani, cetățenii Moldovei și-au scăpat țara de un temut oligarh. Multe instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională, care au fost odată capturate, își exercită acum independența și lucrează pentru binele poporului și nu a intereselor egoiste și corupte. Iar instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice și revenirii la un climat de frică.
Alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut au marcat un alt pas istoric în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Cetățenii Republicii Moldova de aici și de peste hotare și-au făcut auzită vocea în număr record, reamintind tuturor că poporul are în continuare ultimul cuvânt de spus privind viitorul țării.
Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri. Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării. Poporul Republicii Moldova merită și cere mai mult. Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor.
Uneori sunt întrebat de ce, în ultimii 30 de ani, Statele Unite și-au asumat un interes atât de activ în consolidarea instituțiilor democratice și a economiei Republicii Moldova. Răspunsul meu este simplu: pentru că suntem împreună în acest efort. Anul acesta ne-a amintit cât de mult ne confruntăm în continuare cu lupte comune. Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva unei pandemii globale, pentru a ne apăra democrațiile, pentru a ne reconstrui economiile și pentru a inspira speranță tinerilor noștri. Și Statele Unite vor continua să fie alături de poporul Republicii Moldova în efortul lui de a construi un viitor mai luminos, mai liber și mai prosper.
Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în Republica Moldova,
editorial pentru anticorupție.md