Scriitorul Nicolae Dabija a decedat noaptea trecută, fiind internat infectat cu Covid-19 la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, a anunţat pe Facebook fostul membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Vlad Mischevca, şi deputatul în primul Parlament al R. Moldova, Vasile Şoimaru.
Nicolae Dabija a fost internat acum câteva zile la terapie intensivă din cadrul Spitalului de Urgenţă, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.
„Maestrul a decedat astăzi la ora 04,00. A dezvoltat o formă foarte agresivă a COVID-19, cu generalizare agresivă și tromboză a vaselor sangvine”, a comunicat directorul spitalului jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă.
Nicolae Dabija a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012).
S-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărţile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămaşă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanţe”, „Psalmi de dragoste” ş.a.
În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărţi de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediţie, cu peste 60.000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească şi apreciat în Franţa cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition” şi care a apărut şi în Statele Unite ale Americii. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri.
Informaţia privind decesul scriitorului a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău, Dorina Arsene.