Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că își dorește funcția de prim-ministru al R. Moldova, dar abia după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare.
Fiind întrebat în cadrul unei emisiuni tv, dacă se ia în calcul candidatura sa pentru funcția de premier, Igor Dodon a subliniat că până la alegeri parlamentare o asemenea variantă nu se discută, deoarece „nu ar fi corect acum”.
„Vă asigur că aș face față. Eu sunt gata să conduc un Guvern şi, în opinia mea, acest lucru se va întâmpla la o anumită etapă. Şi vom face faţă cu echipa. Dar nu în această componenţă a Parlamentului. Vor fi alegeri, anticipate sau ordinare”, a explicat liderul PSRM.
Sursa a mai menționat că Mariana Durleașteanu rămâne candidatul majorității parlamentare la funcția de prim-minsitru, dar PSRM este gata de compromis politic și poate accepta și alte candidaturi.
„Discutăm în Parlament să acumulăm cât mai multe voturi în susținerea acestei candidaturi sau e posibil să avem și o altă candidatură, dar întrucât președintele refuză să discute cu noi, noi căutăm soluții cum să impunem președintele să execute deciziile Curții Constituționale. Există posibilitatea modificării Constituției, există modalitatea suspendării președintelui”, a adăugat Dodon.
Totodată, liderul PSRM a mai dat asigurări „că nu se va ajunge la referendum privind demisia președintelui R. Moldova”, dar este examinată posibilitatea suspendării acestuia, astfel încât președintele Parlamentului să preia interimatul funcției de șef al statului.
Amintim că pe 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu, iar pe 11 februarie 2021, Parlamentul de la Chișinău nu i-a oferit vot de încredere.
Tot atunci, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu propria propunere de premier al R. Moldova. La scurt timp după acest anunț, s-a încropit o alianță din 54 de deputați PSRM și din Platforma „Pentru Moldova”, care și-a anunțat susținerea pentru Mariana Durleșteanu, candidatul propus de Dodon.
Cu toate acestea, președintele Maia Sandu a înaintat din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova, iar la 23 februarie 2021, magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional decretul respectiv și au obligat șeful statului să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Maia Sandu a refuzat însă să cheme fracțiunile la consultări și a adăugat că toți cetățenii vor decide viitorul R. Moldova la anticipate sau la referendum.