Decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier al R. Moldova este declarat constituțional. Decizia a fost luată astăzi, 22 martie 2021, de către Curtea Constituțională, care a examinat sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști.
„Curtea Constituțională hotărăște:
1. Se respinge sesizarea depusă de către Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, Vlad Bătrîncea, deputați în Parlamentul R. Moldova.
2. Se recunoaște constituțional Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 47-IX din 16 martie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Potrivit președintelui CCM, constituționalitatea Decretului șefului statului a fost susținută de patru dintre cei cinci judecători. Magistratul Vladimir Țurcan a exprimat o opinie separată.
Amintim că, la 16 martie 2021, după consultări politice cu fracțiunile parlamentare, președintele Maia Sandu l-a înaintat pe Igor Grosu, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, la funcția de prim-ministru al R. Moldova, fiind semnat și un decret în acest sens. Ulterior, socialiștii lui Dodon au anunțat că au contestat decretul respectiv la Curtea Constituțională.
Mai mult, joi 18 martie, 53 de deputați din PSRM, Partidul Șor și afiliații acestuia au semnat o declarație privind constituirea majorității parlamentare în vederea susținerii candidaturii lui Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador al R. Moldova în Rusia, la funcția de premier al R. Moldova.