Dan Dungaciu, analist de la București, a criticat dur întrevederea președintelui Maia Sandu cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, în cadrul căreia s-ar fi solicitat ajutor din partea Rusiei în combaterea pandemiei.
Potrivit expertului, mesajul transmis de Maia Sandu denotă faptul că Republica Moldova este în afara spațiului european, iar acest lucru ar putea spulbera din speranțele Bruxelles-ului în raport cu activitatea acesteia.
„Momentul acesta este tragic și este de o semnificație profundă. Nu faptul că un politician cere Federației Ruse vaccinuri, au mai făcut-o și alții, dar faptul că Republica Moldova, după alegerea dnei Maia Sandu, dă un semnal că, de fapt, este în afara spațiului european în care vaccinurile se iau din altă parte. Din nefericire, acest mesaj se duce și spre Bruxelles și spre populația din Republica Moldova. Populația din R. Moldova trăiește astăzi o dezamăgire echivalentă celei din 2010, atunci întruchipată de Vlad Filat. (…) Repet, orice se va întâmpla la consultări, indiferent de deciziile Curții Constituționale va fi un pas prost, greșit, greu de gestionat pentru ceea ce noi toți am numit cu optimism, la un moment dat, proiectul politic Maia Sandu”, a declarat Dan Dungaciu pentru TVR Moldova.
Analistul a remarcat că bătălia politică din Republica Moldova s-a complicat și pe fundalul confruntării geopolitice evidente dintre Federația Rusă și SUA.
Totodată, Dan Dungaciu a mai precizat că, indiferent dacă magistrații Curții Constituționale vor decide că mai există o șansă de a alege un guvern sau că vor avea loc alegeri anticipate, lucrurile vor arăta prost pentru proiectul politic european din R. Moldova.
„Doamna Maia Sandu s-a dus să se întâlnească cu ambasadorul Federației Ruse ca să primească vaccinuri rusești. Aveți impresia că dacă se face o campanie electorală anticipată, rușii vor veni să-i dea doamnei Maia Sandu vaccin? Păi rușii nu-i vor da nimic. Rușii nu iau dat nimic sau aproape nimic nici lui Igor Dodon în campania electorală, dar de data aceasta dată fiind tensiunea dintre Washington și Moscova, s-ar putea ca Federația Rusă în caz de anticipate să fie și mai prezentă în viața politică internă a R. Moldova, decât a fost la alegerile prezidențiale. Din punctul acesta de vedere, s-ar putea ca speranțele pe care doamna Maia Sandu le are astăzi după întrevederea cu ambasadorul Rusiei la Chișinău să fie prilej de ironii din partea părții ruse, dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a subliniat sursa.
Amintim că Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a avut joi, 25 martie, o întrevedere cu Oleg Vasneţov, ambasadorul Rusiei la Chişinău, în timpul căreia a discutat despre situaţia epidemiologică şi despre un acces mai rapid la vaccinul rusesc Sputnik V.