Deputații din PSRM, Partidul „ȘOR”, Platforma „Pentru Moldova” și grupul parlamentar „Pro Moldova” au votat astăzi, pentru adoptarea unei Declarații privind dezacordul dizolvării Parlamentului.
Inițiativa respectivă aparține fracțiunii PSRM și a fost adoptată cu voturile a 54 de parlamentari. Astfel, aceștia și-au exprimat dezacordul în privința dizolvării Parlamentului de la Chișinău, motivând „că nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului”.
„Apreciind că esența crizei constituționale rezidă în veleitatea Președintelui Republicii Moldova, iar pe cale de consecință fiindu-i imputabilă inacțiunea, precum și deciziile adoptate contrar spiritului Constituției. Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui Guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economică. Declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea Președintelui Republicii Moldova”, se mai arată în declarație.
De cealaltă parte, deputații PDM, PPDA și cei din PAS nu au votat pentru adoptarea acestui document. Astfel, fracțiunile PPDA și PDM au calificat ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul de la Chișinău drept continuarea unui „circ creat ieri de PSRM, PPȘor și PAS” sau „un spectacol de prost gust, o nouă partidă de șah, care este din start pierdută”.
La rândul său, Sergiu Litvinenco, deputat PAS, susține că declarația socialiștilor pare a fi hazlie în contextul prevederilor constituționale. „Voi practic anulați Constituția, jurisprudența Curții Constituționale, anulați competențele Curții Constituționale, pentru că scrieți deja că nu există circumstanțe”, a punctat parlamentarul.
Iar deputatul Octavian Țîcu, liderul PUN, a solicitat președintelui dizolvarea de urgență a actualului Parlament de la Chișinău. El a mai adăugat că „Partidul Socialiștilor, care a compromis definitiv lupta împotriva pandemiei și conducerea Republicii Moldova, își dorește, împreună cu o grupare criminală Șor și cu transfugii unei alte organizații criminale Plahotniuc, să conducă mai departe Republica Moldova”.
Amintim că astăzi, președintele Maia Sandu, a invitat fracțiunile parlamentare la consultări în vederea art.85 alin.(1) din Constituție, ce prevede dizolvarea Parlamentului.