Guvernul interimar de la Chișinău a solicitat Parlamentului să instituie stare de urgență, în contextul situației pandemice grave din Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi, 30 martie 2021.
Totodată, Executivul interimar nu a indicat un anumit termen la solicitarea sa, lăsând acest lucru la discreția parlamentarilor.
„Starea de urgență nu presupune închiderea economiei și a țării, dar reprezintă un instrument care lărgește marja de acțiuni a statului. Acțiunile care vor fi întreprinse sunt dependente de comportamentul cetățenilor R. Moldova. În condițiile în care suntem un guvern interimar nu indicăm termenul pentru care să fie declarată stare de urgență, în speranța că Parlamentul va indica termenul adecvat nu din preferințe politice, dar din necesitățile temporale rezonabile pentru gestionarea crizei”, a menționat Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției.
La rândul său, premierul interimar, Aureliu Ciocoi a declarat că, anterior, s-a adresat în repetate rânduri către conducerea Parlamentului și Președinției cu acest subiect, dar apelurile respective ar fi rămas în van.
Prin această recomandare, miniștrii de la Chișinău speră că Guvernului în demisie i se vor oferi pârghii suplimentare pentru gestionarea pandemiei.
Amintim că astăzi, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a atenționat că majoritatea parlamentară formată din deputații socialiști și cei ai Partidului Șor ar planifica să voteze pentru instituirea stării de urgență la ședința următoare a Parlamentului pentru a zădărnici intenția președintelui Maia Sandu privind dizolvarea Legislativului. Asta în condițiile în care legislația prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență.
Totodată, menționăm că la 13 martie 2021, atunci când președintele Maia Sandu a propus instituirea stării de urgență în Republica Moldova, Igor Dodon, liderul PSRM, a criticat dur această inițiativă.