Angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării de la Chișinău vor supraveghea respectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență în Republica Moldova.
Declarația în acest sens au fost făcute de Tatiana Zatîc, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, după ce, joi seara, în urma ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, au fost anunțate noi restricții. „Sunt oferite mai multe pârghii de a implica atât angajații MAI, cât și cei ai Ministerului Apărării. Armata va veni cu suport pentru structurile de forță ale statului, care vor monitoriza și vor supraveghea respectarea măsurilor de protecție, ceea ce ține de unele restricționări de circulație. Aceste interdicții vor duce la evitarea situațiilor când persoanele se rețin mai mult în zonele de agrement, și astfel vor fi evitate aglomerațiile”, a declarat Tatiana Zatîc pentru presa de la Chișinău.
Conform deciziei luate la 1 aprilie 2021 de Comisia pentru Situații Excepționale, dacă un agent economic va încălca măsurile de sănătate publică, îi va fi suspendată activitatea pe perioada stării de urgență. De asemenea, au fost interzise mitingurile și întrunirile în masă. Iar începând cu data de 3 aprilie, în municipiile Chișinău și Bălți a fost instituit regim special de circulație, fiind interzise deplasările în afara domiciliului în intervalul orelor 23.00 – 5.00.
Mai mult, pe perioada stării de urgență, rămân deschide grădinițele, iar procesul educațional se va desfășura la distanță în toate localitățile în care se atestă grad de alertă „Cod Roșu”. Totodată, toate entitățile vor antrena în munca de la birou doar 30% din personal sau vor asigura procesul de lucru pe ture.
„Aceasta va contribui la reducerea fluxului de persoane în transportul public, va micșora din aglomerație, va reduce contactele între persoane. Angajații structurilor de forță vor fi foarte vizibili, vor fi prezenți în toate locurile cu potențial de aglomerare. Au fost acordate împuterniciri suplimentare și angajaților Agenției Naționale de Sănătate Publică. Sperăm că astfel vom obține micșorarea numărului de îmbolnăviri și reducerea poverii asupra instituțiilor medicale ”, a mai spus Tatiana Zatîc.
Amintim că, miercuri, 31 martie 2021, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai 2021.
Decizia respectivă a fost luată cu voturile deputaților socialiști și ale celor din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. Opoziția suspectează că instituirea stării de urgență ar avea drept scop blocarea și amânarea dizolvării Parlamentului.