Socialiștii lui Dodon au venit cu acuzații grave la adresa președintelui Maia Sandu, dar și a ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, insinuând că aceștia ar fi fost implicați în operațiunea de răpire a judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus.
„În 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat premierul de atunci Maia Sandu să-l ajute la extrădarea lui Ceaus. Maia Sandu atunci a declarat că va face totul ca această solicitare să fie satisfăcută. În 2021, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Zelenski și au avut discuții secrete. La sfârșit de februarie, început de martie, conducerea SIS s-a întâlnit cu reprezentanții Serviciilor din Ucraina, iar SIS se supune președintelui Maia Sandu. La 13 martie 2021, Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea SIS. La 29 martie, portalul RISE Moldova, finanțat de SUA și Soros, a avut un articol despre Ceaus. Se cunoaște că RISE Moldova este folosit de Servicii pentru a pregăti opinia publică, pentru a speria pe cineva, pentru a spăla imaginea cuiva… Pe 2 aprilie, ambasadorul SUA Hogan s-a întâlnit cu Maia Sandu și cu Renato Usatîi, iar la 3 aprilie se produce răpirea lui Ceaus și Usatîi publică video cu detalii din răpire. Apar întrebări despre sincronizări, care duc la gândul că Maia Sandu a fost implicată în acest proces”, a declarat Bogdan Țîrdea.
Mai mult, deputatul socialist a aruncat săgeți și către ONG-urile finanțate de SUA, care în opinia sa, ar fi păstrat tăcerea în acest caz.
Totodată, Grigore Novac, un alt parlamentar al PSRM, a mai adăugat că la următoarea ședință a Legislativului, socialiștii vor cerea crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.
„SIS nu putea să nu cunoască, mai ales că atunci când pe teritoriul Republicii Moldova apar cetățeni al Serviciilor din alte state, Serviciile de spionaj se interesează, spionează, dar iată că vedem SIS spune că nu cunosc nimic și asta tot e grav, dacă nu au cunoscut”, a mai spus socialistul.
Amintim că judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus se afla din 2016 în Republica Moldova, unde încerca să obțină azil politic, după ce autoritățile ucrainene l-au acuzat de luare de mită în valoare 150.000 de dolari. Despre răpirea judecătorului ucrainean a anunțat pe 3 aprilie avocatul acestuia, Iulian Balan. Ulterior, Poliția de la Chișinău a confirmat acest fapt, precizând că un „un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc”, situat într-un cartier central din Chișinău și că pe acest caz a fost inițiat un dosar penal.
Astăzi, președintele Maia Sandu a venit cu o reacție și a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție. Ulterior, Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat că în cazul respectiv a fost reținut un suspect.
La rândul său, SIS a negat orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, menționând că monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.