Astăzi, 6 aprilie 2021, marele muzician Gheorghe Zamfir, supranumit „regele naiului”, împlinește 80 de ani.
Renumitul interpret, compozitor și muzicolog are o carieră absolut fabuloasă, de peste 50 de ani, care înseamnă peste 300 de lucrări compuse, trecând prin toate stilurile – folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic și un repertoriu interpretativ care acoperă perioadele barocă, clasică și contemporană.
Celebrul naist Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, în satul Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Cu „fluierul lui Pan” a reușit să cucerească aplauzele întregii planete. A introdus naiul în toate genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală și aducând acest instrument muzical în atenţia publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist în domeniul literar şi cel al artelor plastice.
În 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația lui Ceauşescu şi este nevoit să plece în exil, unde se va bucura de un succes mondial.
Între 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican, fiind primul muzician care a cântat în timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea. După moartea Sanctităţii Sale, creează pentru comemorarea Sa Conceptul muzical Totus Tuus, un set de piese pentru nai, orgă şi grup vocal bărbătesc.
În 1990 se reîntoarce în ţară. Îşi continuă seria de concerte şi turnee în Franţa, Elveţia şi, mai ales, Turcia, unde este declarat cel mai popular artist al secolului XX. Susţine concerte la pupitrul Orchestrei Naţionale de Folclor, reînfiinţată în 2006.
În cariera sa de peste 50 de ani, Gheorghe Zamfir a câştigat peste 120 de discuri de aur şi platină, are peste 190 de discuri înregistrate şi peste 120 de milioane de albume vândute.
Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
De-a lungul carierei, ,,Regele naiului” a primit mai multe distincţii, premii şi medalii, printre care şi Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței de două ori sau Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia.
În 1990, lui Gheorghe Zamfir i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. La 15 mai 2013, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care l-a decorat pe naistul și compozitorul Gheorghe Zamfir cu distincția supremă a statului „Ordinul Republicii”, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuția substanțială la promovarea valorilor culturale naționale și activitate de creație prodigioasă”.
În discursul său de mulțumire, Gheorghe Zamfir a spus atunci următoarele: „În urma primelor cinci concerte susținute la Chișinău în 1990, în drumul meu din exil spre țară, am rămas cu trup și suflet atașat de oamenii de aici. Au fost atunci zece zile de lacrimi, emoții și speranțe, alături de cei mai iluștri oameni de cultură, în frunte cu marele poet, regretatul Grigore Vieru”.