Mișcarea Politică UNIREA a venit cu un mesaj la 12 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, prin care a subliniat că toți „cei care au dat ordinele ilegale și cei care le-au executat, trebuie trași la răspundere”.
În context, sursa a amintit că după răsturnarea de la guvernare a regimului dictatorial al lui Vladimir Voronin, la 9 martie 2010 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 169, cu privire la edificarea Monumentului Libertăţii, întru „eternizarea memoriei celor care au luptat pentru libertatea poporului Republicii Moldova”.
„Astfel, Guvernul, condus la acea oră de către Vladimir Filat, s-a angajat să edifice în scuarul din faţa Parlamentului un monument, în memoria celor care la 7 aprilie 2009, au sfidat cu dăruire ultimul regim comunist din Europa, condus cu ferocitate de către Vladimir Nicolaevici Voronin, dar și să acopere din fondul său de rezervă „cheltuielile de elaborare, executare şi instalare a monumentului, precum şi de amenajare a spaţiului aferent”. Guvernul nu a dorit să meargă în Parlament pentru rectificarea bugetului în acest sens, preferând să strângă toţi laurii.
În mare grabă a fost selectat proiectul, realizat de către regretatul sculptor Tudor Cataraga şi realizată macheta monumentului. Primăria municipiului Chişinău, condusă la acea oră de primarul Dorin Chirtoacă a eliberat în acest sens o autorizare de construire, iar la 7 aprilie 2010, cu mare fast a fost prezentată macheta monumentului, iar omul de la timona executivului a dat asigurări că până la sfârşitul anului (2010!), monumentul va fi dezvelit. Din păcate, imediat după acel eveniment de prezentare a machetei monumentului, acest proiect a fost trecut pe linie moartă”, se mai arată în declarație.
Potrivit MPU, monumentul respectiv nu este edificat până în prezent, deoarece inițiatorii proiectului nu se mai identifică cu acesta. Astfel, respectivii fie au mințit în 2010, atunci când au făcut aceste promisiuni, „fie între timp evenimentele din aprilie 2009 nu-i mai reprezintă din punct de vedere simbolic”.
„În aprilie 2011, 24 din cei 25 de poliţişti, suspendaţi din funcţie pe durata desfăşurării anchetei pe marginea evenimentelor violente din aprilie 2009, au fost repuşi în funcţie. Majoritatea acestor poliţişti au făcut carieră, au ajuns comisari de poliţie, generali, iar unii au fost ori chiar sunt miniştri şi în prezent. Gheorghe Papuc fostul ministru de Interne şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, condamnaţi la 4 ani de închisoare de Curtea de Apel, au fost achitaţi şi declaraţi nevinovaţi de Curtea Supremă de Justiţie”, a punctat Mișcarea Politică Unirea.
Reprezentanții MPU au mai specificat că astăzi, nu mai încape îndoială că protestele de la 7 aprilie 2009 au reprezentat o manifestare naturală a nemulţimirii şi revoltei societăţii faţă de dictatura lui Vladimir Voronin, „care a scăldat în sânge dorinţa oamenilor de a trăi în libertate”.
„Cu trecerea anilor societatea a înţeles deja că evenimentele de la 7 aprilie au rămas neelucidate, iar făptașii nepedepsiţi pentru că după ce a pierdut Voronin puterea, frâiele reale ale acestei au fost preluate de doi învăţăcei de-ai săi – Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc, care într-un joc ameţitor al puterii şi al îmbogăţirii, au acoperit crimele de la 7 aprilie şi au lăsat nepedepsiţi pe majoritatea făptaşilor”.
De asemenea, Mișcarea Politică UNIREA consideră că nu trebuie să existe termen de prescripție al crimelor comise. „Adevărul trebuie să fie stabilit și cunoscut de către tinerii de la 7 aprilie și de către întreaga societate, iar cei care au dat ordinele ilegale și cei care le-au executat, trebuie trași la răspundere. În egală măsură, considerăm că memoria celor care au fost omorâți, precum și a celor care au fost schingiuți și torturați, bătuți și maltratați de regimul Voronin, trebuie să fie cinstită, prin onorarea angajamentelor făcute. Mișcarea Politică UNIREA se angajează să lupte și în continuare pentru dezlegarea adevărului despre sângerosul 7 aprilie, pedepsirea făptașilor fărădelegilor și cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră”.