Instituirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile nu este justificată. Declarații în acest sens au fost făcute de Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, care a ținut să precizeze că propunerea acestui termen nu aparține Guvernului interimar, ci a fost stabilit de Parlamentul R. Moldova.
Totodată, premierul interimar susține că a venit în fața Parlamentului cu recomandarea de instituire a stării de urgență pentru ca acestui Guvern aflat în demisie să i se ofere prerogative suplimentare pentru a putea gestiona eficient pandemia de COVID-19, însă această situație a fost folosită în scopuri politice.
„Cred că 30 de zile ar fi fost suficiente, dar în hotărârea cu care am mers noi în fața Parlamentului, nu am indicat niciun termen. Noi suntem un Guvern în demisie și nu avem dreptul să venim cu astfel de cereri. (…) Se putea de instituit, inițial, stare de urgență pentru o perioadă de 30 de zile și, ulterior, în funcție de evoluția epidemică să se decidă, dacă se prelungește sau nu. Pot să recunosc că recomandarea cu care a venit Guvernul în fața Parlamentului a fost folosită în scopuri politice”, a declarat Aureliu Ciocoi pentru presa de la Chișinău.
Amintim că, miercuri, 31 martie 2021, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai 2021.
Decizia respectivă a fost luată cu voturile deputaților socialiști și ale celor din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. Opoziția a sugerat atunci că instituirea stării de urgență ar avea drept scop blocarea și amânarea dizolvării Parlamentului.