În oraşul Drochia din Republica Moldova continuă lucrările de reabilitare şi extindere a sistemului de aprovizionare cu apă, executate în cadrul unui proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord şi finanţat de Uniunea Europeană. În urma implementării acestui proiect, peste 20 de mii de localnici vor avea acces la apă potabilă sigură, transmite presa de la Chișinău.
Specialiştii ADR Nord au efectuat recent o vizită de monitorizare în teren, pentru a verifica progresul executării lucrărilor în cadrul proiectului. „Împreună cu părţile implicate în procesul de implementare a proiectului, reprezentanţii Agenţiei şi consultanţii regionali ai Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) Moldova s-au deplasat pe şantierul staţiei de pompare a apei, unde împreună cu proiectantul au discutat despre un şir de aspecte tehnice de care urmează să ţină cont antreprenorul responsabil de executarea lucrărilor de construcţie-montaj. Lucrările sunt efectuate în corespundere cu graficul de execuţie”, au explicat surse de la ADR Nord.
Lucrările de construcţie-montaj finanţate de Uniunea Europeană includ măsuri de infrastructură precum reabilitarea şi extinderea a 3,6 km de aducţie a apei brute, 3,2 km de aducţie a apei, 17,3 km reţele de distribuţie, reabilitarea a cinci sonde şi a rezervoarelor de apă existente etc. „Populaţia oraşului Drochia va beneficia şi de o staţie nouă de purificare a apei potabile, care va include staţie de clorinare şi filtrare a cărbunelui activat şi o staţie modernă de pompare a apei”, conform sursei citate.
Lucrările au demarat la începutul lunii noiembrie 2020 şi urmează să fie executate până la sfârşitul anului curent. Valoarea contractului de antrepriză constituie 82,87 milioane de lei moldovenești, din care 5,64 milioane de lei reprezintă cofinanţarea din partea Primăriei oraşului Drochia şi 500 de mii de lei – din partea Consiliului raional Drochia.
Măsura investiţională „Îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă în oraşul Drochia”, realizată de ADR Nord, este finanţată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.