Palatul Culturii din Iaşi va fi gazda a patru manifestări, pe 15 şi 16 aprilie, dedicate proiectului „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transrontalieră şi digitalizare” (EnCaMo), coordonat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Astfel, pe 15 aprilie, de la ora 11, în Sala „Petru Caraman” de la Muzeul de Etnografie va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Veşmintele liturgice ale Sfântului Ierarh Gavriil (Bănulescu-Bodoni) salvate prin restaurare-conservare”. Aceste obiecte vor fi expuse ulterior în cadrul unei expoziţii permanente de la viitorul muzeu de la Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, scrie ziaruldeiasi.ro.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 21 aprilie. Tot pe 15 aprilie, de la ora 13, la Muzeul de Istorie va avea loc vernisajul expoziţiei imersive permanente „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana: de la restaurare la digitalizare”, proiect expoziţional care utilizează o tehnologie modernă de proiecţie. În perioada 15-16 aprilie, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii va avea loc şi Simpozionul internaţional „Să salvăm împreună patrimoniul comun!”, eveniment care va reuni specialişti din domeniul protejării patrimoniului cultural, personalităţi din mediul academic şi reprezentanţi ai unităţilor de cult din România şi Moldova.
În cadrul acestor evenimente, pe 16 aprilie, de la ora 12, în Sala Voievozilor, va avea loc şi o întâlnire cu reprezentanţi ai agenţiilor locale de turism cu scopul de a promova activităţile implementate în cadrul proiectului EnCaMo, în vederea dezvoltării turismului transfrontalier. Activităţile organizate la Iaşi fac parte dintr-un proiect realizat de Complexul „Moldova” şi Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova. Proiectul a fost început în martie 2020, urmând să se desfăşoare pe o durată de 18 luni, și este finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.