Tergiversarea procesului de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate va avea impact asupra funcționării întregii administrații a statului. Declarația a fost făcută de Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova.
Astfel, sursa a mai menționat că chiar dacă starea de urgență în R. Moldova este declarată pentru două luni, nu înseamnă neapărat că trebuie să fie menținută atâta timp.
„Există acea interdicție ce ține de organizarea alegerilor în perioada stării excepționale, iar aceasta urmează să se încheie la începutul lunii iunie. Însă, aici există un detaliu de care ar trebui să se țină cont, chiar dacă starea excepțională este declarată pentru două luni de zile, nu înseamnă neapărat că trebuie să fie menținută două luni. Starea excepțională este instituită pentru un anumit motiv, dacă în această perioadă motivul respectiv a dispărut, evident că Parlamentul are toate argumentele să o anuleze”, a explicat Alexandru Tănase.
Totodată, fostul președinte al CC s-a referit și la declarațiile Maiei Sandu cu privire la semnarea decretului pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
„Maia Sandu a declarat că va semna cât mai curând decretul. Urmează să vedem de când încep să curgă termenele de organizare a alegerilor: trei luni din momentul semnării decretului sau chiar în decret este menționat că acest termen curge mediat după încheierea stării excepționale”, a mai punctat expertul constituțional.
Potrivit lui Alexandru Tănase, important este ca, chiar dacă decretul este semnat mai rapid, acesta să nu se suprapună cu perioada în care este decretată starea de urgență.
„Deputații din Parlament, având în vedere decizia CC, care indică, în mod clar că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, urmează să reconsidere în ce măsură mai este oportună menținerea stării de urgență. Tergiversarea procesului de declanșare a anticipatelor va avea impact asupra funcționării întregii administrații. Ceea ce înseamnă că Republica Moldova va fi administrată în continuare de un Guvern care are un mandat trunchiat și, din câte se vede, nici ca echipă nu este suficient de coagulat”, a mai spus fostul președintele CC pentru TVR Moldova.
Amintim că astăzi, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Se întâmplă după ce la 29 martie 2021, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru „constatarea circumstanțelor” de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate, după ce Parlamentul a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.
Ulterior, la 31 martie 2021, majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR a votat pentru instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie-30 mai 2021. Opoziția a suspectat atunci că instituirea stării de urgență ar avea drept scop blocarea și amânarea dizolvării Parlamentului de la Chișinău