Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova va cere demisia judecătorilor Curții Constituționale care au constatat existența circumstanțelor ce justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, liderul PSRM, după ședința fracțiunii parlamentare.
Potrivit PSRM, prin decizia din 15 aprilie, Curtea Constituțională a discreditat statul de drept în R. Moldova, a mers pe calea uzurpării puterii în interesul președintelui Maia Sandu, în stilul lui Plahotniuc, în anul 2019. „Considerăm că Parlamentul trebuie să dea nota corespunzătoare judecătorilor CC”, a mai subliniat Dodon.
El a venit cu o serie de atacuri în adresa magistraților CC Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. „PSRM va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și vom cere demisia lor”, a adăugat liderul socialiștilor.
Nu a scăpat de furia PSRM nici președintele R. Moldova. „Maia Sandu, care acționează în stilul trișorilor și gangsterilor pe principiul „scopul justifică mijloacele”, nu va putea asigura o schimbare calitativă în bine a societății moldovenești sub sloganurile false ale integrării europene și reformei justiției”, a mai spus Dodon.
Deși de ieri, după decizia Curții Constituționale, atacurile socialiștilor la adresa magistraților CC și a șefului statului nu contenesc, liderul socialiștilor a dat asigurări că aceștia nu se tem de alegeri parlamentare anticipate. „Noi nu ne-am temut niciodată de alegeri parlamentare anticipate și suntem pregătiți pentru acestea mai bine decât oricare partid din țară, având cea mai dezvoltată infrastructură de partid în toată țara, în toate localitățile, o echipă puternică, cu reprezentanți în conducerea la majoritatea consiliilor raionale, municipale și locale. Rămânem fermi pe poziția că alegerile nu pot fi desfășurate în condițiile pandemiei”, a mai punctat Dodon.
Amintim că pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Se întâmplă după ce la 29 martie 2021, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională în acest sens, după ce Parlamentul a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.